Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bolognai szósz házilag recept

Bolognai szósz házilag
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 4 kg paradicsom
    • 10 fej vöröshagyma
    • 3,5-4 dl étolaj
    • 6 db sárgarépa
    • 3 db petrezselyemgyökér
    • 1 db zellergumó
    • 1 nagyobb fej fokhagyma
    • 1 kg kápia paprika
    • 1 nagy csokor bazsalikom és oregánó
    • 2-3 szál kakukkfű
    • 4 db babérlevél vagy 1 kk őrölt
    • 1 tk morzsolt majoránna
    • 1 tk őrölt bors
    • 2 ek kristálycukor
    • 2 ek asztali só (ízlés szerint)

    Elkészítése:

    Első lépésként a hozzávalókat előkészítjük. A paradicsomokat pár másodperc alatt forró vízbe mártás után lehéjazzuk, a szárcsumát kivágjuk, azután apró kockákra vágjuk.

    A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát felkockázzuk, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és a fokhagyma gerezdeket lereszeljük.

    A kápia paprikákat megmossuk és tepsire téve 210 fokon megsütjük, majd lehéjazzuk és a paprikákból kinyert sült levével együtt krémesre turmixoljuk.

    A zöldfűszereket apróra daraboljuk.

    Egy nagyobb edényben a vöröshagymát az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a lereszelt zöldségeket és legalább 15-20 percig együtt pároljuk. Ezután mehet hozzá a babérlevél, a paradicsom, a morzsolt majoránna és a zöldfűszerek. Ekkor már szépen levet enged és gyakran kevergetve, lassú lángon rotyogtatjuk, közben sózzuk, borsozzuk és egy kevéske kristálycukorral (vagy édesítőszerrel) ellensúlyozzuk ha a paradicsomtól kissé vad és savanykásnak tűnő alapízt.

    Jó 20-25 perc múlva kihalásszuk a babérleveleket, beleöntjük a sült paprika masszát és miután ismét felforrt, botmixerrel belepépesítünk. Ennek hiányában a massza felét turmixgép tartályában végezzük. Ennél pontnál ki-ki pépesítheti ízlésének megfelelően, mi úgy szeretjük ha kissé darabos a szósz.

    Egy utolsó kóstolás következik, itt még sózhatjuk, majd a tűzről levéve ehhez a mennyiséghez belekeverünk 1 kk nátrium benzoátot, tiszta, steril üvegekbe töltjük, fémfedővel lezárjuk, pár percre fejtetőre állítjuk és a legvégén száraz dunsztba téve hagyjuk 2 napot szunyókálni.

    Miután kihűltek az üvegek, mehetnek a spájz polcaira! (Ebből a mennyiségből 11 db (720ml-es) üveggel lett!)

    Jó étvágyat kívánok!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá