Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Alföldi kocsonya recept

Alföldi kocsonya
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
350 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 1 db hátsócsülök
    • 2 db láb
    • 2 db fül
    • 1 db farok
    • 1 db nyelv
    • 1/2 kg bőrke
    • 30 dkg füstöltáru (lehet akár füstöltszalonna bőre is)
    • 2 fej vöröshagyma
    • 3 fej fokhagyma
    • 3 db babérlevél
    • 1 tk egészbors
    • 1 ek só
    • 1-2 db cseresznyepaprika

    Elkészítése:

    A sertés húsokat átmossuk, az esetleges szőröket éles késsel lekaparjuk, beletesszük egy kb 15 literes fazékba, felöntjük 7-8 liter hideg vízzel és szép lassan felforraljuk.

    A hagymákat megmossuk, a nagyja héját leszedegetjük (maradhat rajtuk valamennyi) és félre tesszük. Amikor felforrt a kocsonyának való, a habját kis szűrővel leszedegetjük, ezután beletesszük a hagymákat és a fűszereket.

    Nagyon lassú lángon, épp csak gyöngyözzön, lefedve legalább 4-4,5 órán keresztül puhára, omlósra főzzük! Időnként rákóstolunk és ka kívánja sózzuk, esetleg házilag készített ételízesítőt használunk.

    A cseresznyepaprikákat csak a vége felé tesszük bele, ha nem szeretnénk, hogy szétfőjön.

    Miután megfőtt a hús és szinte már könnyedén omlik a csontról, elzárjuk a lángot és egy edénybe leszűrjük a kocsonya levét.

    A húsokból kiszedegetjük a nagyobb csontokat, a sertésnyelven lévő fehérszerű bőrt eltávolítjuk, a húsokat egyenlő keskeny darabokra vágjuk és tálakba, tányérokba adagolva elrendezzük.

    A lé tetején lévő zsírt egy vékonyperemű merőkanállal leszedegetjük.

    A húsok közé nem feltétlen szükséges főtt tojást rakni, de mi azzal szeretjük, így szoktuk meg, így tanultam anno édesanyámtól, úgyhogy mi azzal gazdagítjuk!

    A kocsonyalét rámerjük a húsokra, a cseresznyepaprikákat is elosztjuk bennük és hűlni hagyjuk. Félúton egy-egy tálkára pirospaprikát szórunk, itt az alföldön sokan így szeretik.

    Hideg spájzba vagy hűtőszekrénybe téve pár óra alatt megdermed és citrommal, lilahagymával, kenyérrel fogyaszthatjuk.

    Jó étvágyat kívánok!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá