Alföldi kocsonya recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 db hátsócsülök
- 2 db láb
- 2 db fül
- 1 db farok
- 1 db nyelv
- 1/2 kg bőrke
- 30 dkg füstöltáru (lehet akár füstöltszalonna bőre is)
- 2 fej vöröshagyma
- 3 fej fokhagyma
- 3 db babérlevél
- 1 tk egészbors
- 1 ek só
- 1-2 db cseresznyepaprika
Elkészítése:
A sertés húsokat átmossuk, az esetleges szőröket éles késsel lekaparjuk, beletesszük egy kb 15 literes fazékba, felöntjük 7-8 liter hideg vízzel és szép lassan felforraljuk.
A hagymákat megmossuk, a nagyja héját leszedegetjük (maradhat rajtuk valamennyi) és félre tesszük. Amikor felforrt a kocsonyának való, a habját kis szűrővel leszedegetjük, ezután beletesszük a hagymákat és a fűszereket.
Nagyon lassú lángon, épp csak gyöngyözzön, lefedve legalább 4-4,5 órán keresztül puhára, omlósra főzzük! Időnként rákóstolunk és ka kívánja sózzuk, esetleg házilag készített ételízesítőt használunk.
A cseresznyepaprikákat csak a vége felé tesszük bele, ha nem szeretnénk, hogy szétfőjön.
Miután megfőtt a hús és szinte már könnyedén omlik a csontról, elzárjuk a lángot és egy edénybe leszűrjük a kocsonya levét.
A húsokból kiszedegetjük a nagyobb csontokat, a sertésnyelven lévő fehérszerű bőrt eltávolítjuk, a húsokat egyenlő keskeny darabokra vágjuk és tálakba, tányérokba adagolva elrendezzük.
A lé tetején lévő zsírt egy vékonyperemű merőkanállal leszedegetjük.
A húsok közé nem feltétlen szükséges főtt tojást rakni, de mi azzal szeretjük, így szoktuk meg, így tanultam anno édesanyámtól, úgyhogy mi azzal gazdagítjuk!
A kocsonyalét rámerjük a húsokra, a cseresznyepaprikákat is elosztjuk bennük és hűlni hagyjuk. Félúton egy-egy tálkára pirospaprikát szórunk, itt az alföldön sokan így szeretik.
Hideg spájzba vagy hűtőszekrénybe téve pár óra alatt megdermed és citrommal, lilahagymával, kenyérrel fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »









