Alföldi kocsonya recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 db hátsócsülök
- 2 db láb
- 2 db fül
- 1 db farok
- 1 db nyelv
- 1/2 kg bőrke
- 30 dkg füstöltáru (lehet akár füstöltszalonna bőre is)
- 2 fej vöröshagyma
- 3 fej fokhagyma
- 3 db babérlevél
- 1 tk egészbors
- 1 ek só
- 1-2 db cseresznyepaprika
Elkészítése:
A sertés húsokat átmossuk, az esetleges szőröket éles késsel lekaparjuk, beletesszük egy kb 15 literes fazékba, felöntjük 7-8 liter hideg vízzel és szép lassan felforraljuk.
A hagymákat megmossuk, a nagyja héját leszedegetjük (maradhat rajtuk valamennyi) és félre tesszük. Amikor felforrt a kocsonyának való, a habját kis szűrővel leszedegetjük, ezután beletesszük a hagymákat és a fűszereket.
Nagyon lassú lángon, épp csak gyöngyözzön, lefedve legalább 4-4,5 órán keresztül puhára, omlósra főzzük! Időnként rákóstolunk és ka kívánja sózzuk, esetleg házilag készített ételízesítőt használunk.
A cseresznyepaprikákat csak a vége felé tesszük bele, ha nem szeretnénk, hogy szétfőjön.
Miután megfőtt a hús és szinte már könnyedén omlik a csontról, elzárjuk a lángot és egy edénybe leszűrjük a kocsonya levét.
A húsokból kiszedegetjük a nagyobb csontokat, a sertésnyelven lévő fehérszerű bőrt eltávolítjuk, a húsokat egyenlő keskeny darabokra vágjuk és tálakba, tányérokba adagolva elrendezzük.
A lé tetején lévő zsírt egy vékonyperemű merőkanállal leszedegetjük.
A húsok közé nem feltétlen szükséges főtt tojást rakni, de mi azzal szeretjük, így szoktuk meg, így tanultam anno édesanyámtól, úgyhogy mi azzal gazdagítjuk!
A kocsonyalét rámerjük a húsokra, a cseresznyepaprikákat is elosztjuk bennük és hűlni hagyjuk. Félúton egy-egy tálkára pirospaprikát szórunk, itt az alföldön sokan így szeretik.
Hideg spájzba vagy hűtőszekrénybe téve pár óra alatt megdermed és citrommal, lilahagymával, kenyérrel fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »