Alföldi kocsonya

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
350 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 db hátsócsülök
  • 2 db láb
  • 2 db fül
  • 1 db farok
  • 1 db nyelv
  • 1/2 kg bőrke
  • 30 dkg füstöltáru (lehet akár füstöltszalonna bőre is)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 fej fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • 1 tk egészbors
  • 1 ek só
  • 1-2 db cseresznyepaprika

Elkészítése:

A sertés húsokat átmossuk, az esetleges szőröket éles késsel lekaparjuk, beletesszük egy kb 15 literes fazékba, felöntjük 7-8 liter hideg vízzel és szép lassan felforraljuk.

A hagymákat megmossuk, a nagyja héját leszedegetjük (maradhat rajtuk valamennyi) és félre tesszük. Amikor felforrt a kocsonyának való, a habját kis szűrővel leszedegetjük, ezután beletesszük a hagymákat és a fűszereket.

Nagyon lassú lángon, épp csak gyöngyözzön, lefedve legalább 4-4,5 órán keresztül puhára, omlósra főzzük! Időnként rákóstolunk és ka kívánja sózzuk, esetleg házilag készített ételízesítőt használunk.

A cseresznyepaprikákat csak a vége felé tesszük bele, ha nem szeretnénk, hogy szétfőjön.

Miután megfőtt a hús és szinte már könnyedén omlik a csontról, elzárjuk a lángot és egy edénybe leszűrjük a kocsonya levét.

A húsokból kiszedegetjük a nagyobb csontokat, a sertésnyelven lévő fehérszerű bőrt eltávolítjuk, a húsokat egyenlő keskeny darabokra vágjuk és tálakba, tányérokba adagolva elrendezzük.

A lé tetején lévő zsírt egy vékonyperemű merőkanállal leszedegetjük.

A húsok közé nem feltétlen szükséges főtt tojást rakni, de mi azzal szeretjük, így szoktuk meg, így tanultam anno édesanyámtól, úgyhogy mi azzal gazdagítjuk!

A kocsonyalét rámerjük a húsokra, a cseresznyepaprikákat is elosztjuk bennük és hűlni hagyjuk. Félúton egy-egy tálkára pirospaprikát szórunk, itt az alföldön sokan így szeretik.

Hideg spájzba vagy hűtőszekrénybe téve pár óra alatt megdermed és citrommal, lilahagymával, kenyérrel fogyaszthatjuk.

Jó étvágyat kívánok!