Töltött káposzta pontyból és füstölt halból recept

Hozzávalók:
A gombóchoz
- 2 kg nem túl zsíros ponty ledarálva (bőre nélkül). Bármilyen más édes vízi hal is jó bele
- 30 dkg füstölt hal darálva (a pontyhoz füstölt halként jól illik a makréla vagy a busa). A makrélát könnyebb beszerezni. Lehet a makrélából fűszeres füstöltet kapni azt is lehet bátran használni.
- 15 dkg előfőzött rizs
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS enyhén felverve (ha felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSban keverd, el sót egyenletesen oszlik el húson a só)
- 1 nagy fej hagyma apróra vágva 4 gerezd fokhagymával kevés zsiradékon lesütve
- Fűszerként a gombócokhoz só, bors, (kevés fűszer paprika, de el is hagyható). Más fűszer nem kell bele, mert a füstölt hal elég fűszeres a füstösségével.
A káposztás alaphoz:
- 3 kg savanyú káposzta (kimosva kicsit megvagdalva) Lehet csak káposzta, ha gombócokat be szeretnénk tekerni levélbe, akkor, vegyünk káposzta levelet. (ne felejtsük el a leveleket kimosni és a vastagabb ereit kivágni.)
- 2 nagy fej vöröshagyma 5 gerezd fokhagyma apróra vágva, lesütve. (ha van rá lehetőség jó füstös szalonna zsíron süssük le, mert a káposztának ad egy kis plusz ízt).
- 3-4 babérlevél
- Egy kis marok kb. 20 szem fekete bors, amit csak úgy a káposzta rétegek közé szórunk.
- Füstölt hal darabok, füstölt oldalas porc vagy bármilyen más füstölt étel. Ezt tesszük a káposzta mellé a fazékba. (nem kell sok csak annyi, hogy kicsit pikánsa tegye a káposztát.
Elkészítése:
A darált halat a kihűlt megfőtt rizzsel, a lesütött kihűlt hagymával, a tojással és a fűszerekkel összekeverjük.
A bekevert gombóc alapot a fűszerekkel kóstoljuk meg, mert a füstölt hal füstösségétől függ az, hogy kell-e még bele valamilyen fűszer.
A gombóc alapból közepes nagyságú gombócokat készítünk. Érdemes vizes kézzel készíteni a gombócokat, mert előfordulhat, hogy a halhús kicsit ragad.
A káposztás alap elkészítése:
A lesült hagymát levesszük a tűzről és meghintjük piros paprikával. Rátesszük a vágott káposzta egyik felét, erre tesszük a töltött káposztaleveleket, gombócokat a vágott káposzta másik felét, ismét a gombócokat majd a káposztát.
Adunk hozzá 3- 4 babérlevelet és felöntjük vízzel. Majd készre főzzük.
Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
A hal miatt hűtőszekrényben max 3 napig tárolható az étel, de fagyasztani lehet.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »