Halgombóc zellerrel és boros körtével recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Halhoz:
- 30 dkg szálkamentes, fehérhúsú tengeri hal
- 1 közepes méretű FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek (olíva) olaj
- 3 dkg zöldfűszeres panírmorzsa
- ízlés szerint só, bors
- 1 ek citromlé
- 4-5 ek zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Körethez:
- 2 kis méretű félkemény körte
- 1 közepes méretű zeller lereszelve vagy juliennre vágva
- 3 dkg vaj
- 2,5 dl testes, száraz vörösbor
- 2 db csillagánizs
- kevés kakukkfű
- 1 db gyöngyhagyma finomra vágva
- 1 db babérlevél
Elkészítése:
Ledaráljuk a halat, majd összegyúrjuk a tojással, fűszerekkel, citromlével olajjal és annyi zsemlemorzsával, hogy jól formázható legyen.
Gombócokat formázunk a halas masszából, majd megforgatjuk a fűszeres panírmorzsában és hűtőbe tesszük fél órára.
Forró olajban mindkét oldalát pár perc alatt megsütjük a halas fasírtnak, majd melegen tartjuk.
Félbe vágjuk a körtéket, kivágjuk a magházaikat és a vörösborban félig megfőzzük.
Kivesszük a körtéket, majd a borba beletesszük a csillagánizst, hagymát, babérlevelet és a kakukkfüvet és lassú tűzön redukáljuk a bort, majd leszűrjük. Visszatesszük a tűzhelyre, beletesszük a vajat és addig kavarjuk, amíg elolvad és selymes lesz. Ez lesz a mártás.
Kevés olajon megdinszteljük a pici sóval ízesített zellert.
Formába tesszük a zellerrel körbevont körtét és tányérra tesszük. Ráhelyezzük a halfasírtot és körbelocsoljuk az ízesített vörösbor szósszal.