Halgombóc zellerrel és boros körtével

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Halhoz:

  • 30 dkg szálkamentes, fehérhúsú tengeri hal
  • 1 közepes méretű tojás
  • 2 ek (olíva) olaj
  • 3 dkg zöldfűszeres panírmorzsa
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 ek citromlé
  • 4-5 ek zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Körethez:

  • 2 kis méretű félkemény körte
  • 1 közepes méretű zeller lereszelve vagy juliennre vágva
  • 3 dkg vaj
  • 2,5 dl testes, száraz vörösbor
  • 2 db csillagánizs
  • kevés kakukkfű
  • 1 db gyöngyhagyma finomra vágva
  • 1 db babérlevél

Elkészítése:

Ledaráljuk a halat, majd összegyúrjuk a tojással, fűszerekkel, citromlével olajjal és annyi zsemlemorzsával, hogy jól formázható legyen.

Gombócokat formázunk a halas masszából, majd megforgatjuk a fűszeres panírmorzsában és hűtőbe tesszük fél órára.

Forró olajban mindkét oldalát pár perc alatt megsütjük a halas fasírtnak, majd melegen tartjuk.

Félbe vágjuk a körtéket, kivágjuk a magházaikat és a vörösborban félig megfőzzük.

Kivesszük a körtéket, majd a borba beletesszük a csillagánizst, hagymát, babérlevelet és a kakukkfüvet és lassú tűzön redukáljuk a bort, majd leszűrjük. Visszatesszük a tűzhelyre, beletesszük a vajat és addig kavarjuk, amíg elolvad és selymes lesz. Ez lesz a mártás.

Kevés olajon megdinszteljük a pici sóval ízesített zellert.

Formába tesszük a zellerrel körbevont körtét és tányérra tesszük. Ráhelyezzük a halfasírtot és körbelocsoljuk az ízesített vörösbor szósszal.