Gombába töltött gyros recept
Gombához:
- 1 kg csiperkegomba (alaposan megmosva)
- 1 csipet só
- 1 csipet feketebors (frissen őrölt)
- 15 dkg vaj
Töltelékhez:
- 1 kg csirkemell (megtisztítva, darabolva)
- 1 tasak gyros alapfűszer
- 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
- 3 ek olívaolaj
- 35 dkg mascarpone (szobahőmérsékletű)
- 30 g snidling (apróra vágva)
Tejfölös öntethez:
- 1,5 dl tejföl
- 1 db citrom leve
- 1 csipet só
- 1 csipet feketebors
Tetejére:
- 15 dkg sajt (reszelve)
- 15 dkg vaj (apró darabokban)
Elkészítése:
A gombákat alaposan megmossuk, a tönköket eltávolítjuk, és a végeiket levágjuk. A gombafejeket egy tűzálló tálba helyezzük, megsózzuk, és félretesszük. A csirkemellet megtisztítjuk, majd feldaraboljuk. Egy serpenyőben 5 dkg vajat és az olívaolajat felhevítjük, majd a csirkemelleket fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a gyros alapfűszert, jól elkeverjük, és a levét elforraljuk. Hozzáadjuk az apróra darabolt gombatönköket, majd lepirítjuk.
A mascarponét egy tálban simára keverjük, hozzáadjuk a gyros fűszerezésű gombás csirkét és az apróra vágott snidlinget. Ezzel a keverékkel megtöltjük a gombafejeket. Mindegyik gomba tetejére reszelt sajtot és egy kis darabka vajat teszünk, majd frissen őrölt borssal megszórjuk. A tálat 190 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük. Ha a teteje gyorsan pirulna, alufóliával letakarjuk.
A tejfölt összekeverjük a reszelt fokhagymával, citromlével, sóval és borssal, majd hűtőbe tesszük, amíg a gombák elkészülnek. Az öntetet tálaláskor a gombák tetejére locsoljuk, vagy mártogatáshoz használjuk. Tálaláskor frissen aprított snidlinggel díszítjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »









