Gombába töltött gyros

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Gombához:

  • 1 kg csiperkegomba (alaposan megmosva)
  • 1 csipet só
  • 1 csipet feketebors (frissen őrölt)
  • 15 dkg vaj

Töltelékhez:

  • 1 kg csirkemell (megtisztítva, darabolva)
  • 1 tasak gyros alapfűszer
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 3 ek olívaolaj
  • 35 dkg mascarpone (szobahőmérsékletű)
  • 30 g snidling (apróra vágva)

Tejfölös öntethez:

  • 1,5 dl tejföl
  • 1 db citrom leve
  • 1 csipet só
  • 1 csipet feketebors

Tetejére:

  • 15 dkg sajt (reszelve)
  • 15 dkg vaj (apró darabokban)

Elkészítése:

A gombákat alaposan megmossuk, a tönköket eltávolítjuk, és a végeiket levágjuk. A gombafejeket egy tűzálló tálba helyezzük, megsózzuk, és félretesszük. A csirkemellet megtisztítjuk, majd feldaraboljuk. Egy serpenyőben 5 dkg vajat és az olívaolajat felhevítjük, majd a csirkemelleket fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a gyros alapfűszert, jól elkeverjük, és a levét elforraljuk. Hozzáadjuk az apróra darabolt gombatönköket, majd lepirítjuk.

A mascarponét egy tálban simára keverjük, hozzáadjuk a gyros fűszerezésű gombás csirkét és az apróra vágott snidlinget. Ezzel a keverékkel megtöltjük a gombafejeket. Mindegyik gomba tetejére reszelt sajtot és egy kis darabka vajat teszünk, majd frissen őrölt borssal megszórjuk. A tálat 190 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük. Ha a teteje gyorsan pirulna, alufóliával letakarjuk.

A tejfölt összekeverjük a reszelt fokhagymával, citromlével, sóval és borssal, majd hűtőbe tesszük, amíg a gombák elkészülnek. Az öntetet tálaláskor a gombák tetejére locsoljuk, vagy mártogatáshoz használjuk. Tálaláskor frissen aprított snidlinggel díszítjük.