Tárkonyos rakott kelkáposzta recept
Hozzávalók:
- 50 dkg sertéshús darálva
- 1 fej vöröshagyma
- kevés étolaj vagy zsír
- só, bors, őrölt piros paprika, tárkony
- fél bögre rizs ( a bögre 2,5 dl-es)
- 1 szál sárgarépa
- kelkáposzta (egy közepes nagyságúnak a felét használtam fel)
- 660 g tejföl (vagy ízlés szerinti mennyiség)
- kb 10 dkg szalonna
Elkészítése:
A darálthúst elkészítjük pörköltnek: az apróra felszeletelt hagymát megfonnyasztjuk az olajon vagy zsíron, hozzáadjuk a piros paprikát, rátesszük a húst, felöntjük kb 1 dl vízzel vagy húslevessel, sózzuk, ízesítjük, ahogyan szeretjük, plusz teszünk bele 1 kávéskanálnyi tárkonyt és megfőzzük.
A rizst kétszeres mennyiségű vízzel és a kockára vágott répával megfőzzük, kevés sóval ízesítjük.
A kelkáposzta torzsáját eltávolítjuk, leveleit szélesebb csíkokra vágjuk és sós vízben megfőzzük. Ha kész, lecsepegtetjük.
A szalonnát felaprítjuk.
Egy kivajazott jénaiba, vagy tepsibe rétegezzük: először a káposztát, aztán rizs, majd pörkölt és felváltva, amíg el nem fogynak a hozzávalók (a tetejére általában rizst szokás tenni, de én káposztával zárom).
A rétegek közé sok tejfölt kenjünk, ahogy a legtetejére is. Szórjuk meg a szalonnadarabokkal (esetleg még reszelt sajttal is, de nem fog hiányozni szerintem) és kb. negyed óra alatt 190-200 fokon a sütőben süssük készre.
Jó étvágyat hozzá!