Tárkonyos rakott kelkáposzta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéshús darálva
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés étolaj vagy zsír
  • só, bors, őrölt piros paprika, tárkony
  • fél bögre rizs ( a bögre 2,5 dl-es)
  • 1 szál sárgarépa
  • kelkáposzta (egy közepes nagyságúnak a felét használtam fel)
  • 660 g tejföl (vagy ízlés szerinti mennyiség)
  • kb 10 dkg szalonna

Elkészítése:

A darálthúst elkészítjük pörköltnek: az apróra felszeletelt hagymát megfonnyasztjuk az olajon vagy zsíron, hozzáadjuk a piros paprikát, rátesszük a húst, felöntjük kb 1 dl vízzel vagy húslevessel, sózzuk, ízesítjük, ahogyan szeretjük, plusz teszünk bele 1 kávéskanálnyi tárkonyt és megfőzzük.

A rizst kétszeres mennyiségű vízzel és a kockára vágott répával megfőzzük, kevés sóval ízesítjük.

A kelkáposzta torzsáját eltávolítjuk, leveleit szélesebb csíkokra vágjuk és sós vízben megfőzzük. Ha kész, lecsepegtetjük.

A szalonnát felaprítjuk.

Egy kivajazott jénaiba, vagy tepsibe rétegezzük: először a káposztát, aztán rizs, majd pörkölt és felváltva, amíg el nem fogynak a hozzávalók (a tetejére általában rizst szokás tenni, de én káposztával zárom).

A rétegek közé sok tejfölt kenjünk, ahogy a legtetejére is. Szórjuk meg a szalonnadarabokkal (esetleg még reszelt sajttal is, de nem fog hiányozni szerintem) és kb. negyed óra alatt 190-200 fokon a sütőben süssük készre.

Jó étvágyat hozzá!