Sütőben főtt, töltött káposzta füstölt csülökkel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1,3 kg darált sertésdagadó
- 2 kisebb, apró kockára vágott vöröshagyma
- 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (elhagyható)
- 1 kk őrölt bors
- 1 tk só
- 1 nagy ek fűszerpaprika
- 20 dkg rizs vagy gersli (ki mivel szereti)
Ezen kívül:
- 1,5 kg vágott savanyú káposzta vagy 2 db 770g-os fehérboros konzerves
- 12 db savanyított káposztalevél
- 4-5 nagyobb szelet egy füstölt csülökről
- 1 tk egész bors
- 4 db babérlevél
- 1 kk köménymag
- 2-3 db szárított chilipaprika
Elkészítése:
A töltött káposzta (is) egy változatos étel, ahány tájegység annyiféleképpen készítik, de a végeredmény ízlés szerint mindenkinél sikert arat, mert rendkívül finom és laktató! :)
Mi itt Dél-Alföldön így szeretjük és így szoktuk elkészíteni: a csülök vastagabb részénél éles késsel szeleteket vágunk és egy lábasba téve felöntjük annyi vízzel, hogy kissé ellepje. Lassú lángon lefedve 30 percet főzzük.
Ezalatt a darált húshoz adjuk a hozzávalókat és alaposan összekeverjük, eldolgozzuk és félretesszük.
A vágott káposztát és a leveleket, ha nagyon savanyú vízzel átöblítjük és leszűrjük. A levelek vastag ereit eltávolítjuk és kettévágjuk, bár ez csak akkor szükséges, ha kisebb szármákat szeretnénk készíteni.
A fűszeres húsból kivett kisebb gombócokat a káposzta levélbe tekerjük, a levél végeit bebujtatjuk.
A csülök szeleteket kivesszük a főzőléből és akár egészben, vagy nagyobb darabokra vágva előkészítjük.
Egy tűzálló tál vagy (ahogyan mi készítettük) zománcozott lábas alját kibéleljük a vágott káposzta harmadával. Ezután a szármák a csülökdarabok a babér, bors és kömény felét ráhelyezzük, majd ismét egy sor vágott káposzta jön, amire szintén a szármák a csülök és a fűszerek másik fele kerül, legvégül vágott káposztával és erős paprikával zárjuk a réteg tetejét.
Megszórjuk egy teáskanál fűszerpaprikával, ráöntjük a csülök főzőlevét és ha kevés, akkor még egy kis vízzel pótoljuk, de nagyon lepje el a lé a káposztát.
Vastag alufóliával lefedjük és a 180 fokra előmelegített sütőben kb 4 óra hosszat főzzük/lassan rotyogtatjuk.
Egyszer-kétszer ki lehet venni megmozgatni de nemigen szükséges, mert lefedve a levét nem tudja elpárologtatni és mivel a sütőben a hő egyenletesen éri, még csak le sem ég!
Nagyjából 4 óra múlva kivesszük a sütőből, 10-15 percet pihentetjük és kenyérrel, tejföllel máris fogyasztható!
Jó étvágyat kívánok!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »