Sütőben főtt, töltött káposzta füstölt csülökkel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1,3 kg darált sertésdagadó
- 2 kisebb, apró kockára vágott vöröshagyma
- 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (elhagyható)
- 1 kk őrölt bors
- 1 tk só
- 1 nagy ek fűszerpaprika
- 20 dkg rizs vagy gersli (ki mivel szereti)
Ezen kívül:
- 1,5 kg vágott savanyú káposzta vagy 2 db 770g-os fehérboros konzerves
- 12 db savanyított káposztalevél
- 4-5 nagyobb szelet egy füstölt csülökről
- 1 tk egész bors
- 4 db babérlevél
- 1 kk köménymag
- 2-3 db szárított chilipaprika
Elkészítése:
A töltött káposzta (is) egy változatos étel, ahány tájegység annyiféleképpen készítik, de a végeredmény ízlés szerint mindenkinél sikert arat, mert rendkívül finom és laktató! :)
Mi itt Dél-Alföldön így szeretjük és így szoktuk elkészíteni: a csülök vastagabb részénél éles késsel szeleteket vágunk és egy lábasba téve felöntjük annyi vízzel, hogy kissé ellepje. Lassú lángon lefedve 30 percet főzzük.
Ezalatt a darált húshoz adjuk a hozzávalókat és alaposan összekeverjük, eldolgozzuk és félretesszük.
A vágott káposztát és a leveleket, ha nagyon savanyú vízzel átöblítjük és leszűrjük. A levelek vastag ereit eltávolítjuk és kettévágjuk, bár ez csak akkor szükséges, ha kisebb szármákat szeretnénk készíteni.
A fűszeres húsból kivett kisebb gombócokat a káposzta levélbe tekerjük, a levél végeit bebujtatjuk.
A csülök szeleteket kivesszük a főzőléből és akár egészben, vagy nagyobb darabokra vágva előkészítjük.
Egy tűzálló tál vagy (ahogyan mi készítettük) zománcozott lábas alját kibéleljük a vágott káposzta harmadával. Ezután a szármák a csülökdarabok a babér, bors és kömény felét ráhelyezzük, majd ismét egy sor vágott káposzta jön, amire szintén a szármák a csülök és a fűszerek másik fele kerül, legvégül vágott káposztával és erős paprikával zárjuk a réteg tetejét.
Megszórjuk egy teáskanál fűszerpaprikával, ráöntjük a csülök főzőlevét és ha kevés, akkor még egy kis vízzel pótoljuk, de nagyon lepje el a lé a káposztát.
Vastag alufóliával lefedjük és a 180 fokra előmelegített sütőben kb 4 óra hosszat főzzük/lassan rotyogtatjuk.
Egyszer-kétszer ki lehet venni megmozgatni de nemigen szükséges, mert lefedve a levét nem tudja elpárologtatni és mivel a sütőben a hő egyenletesen éri, még csak le sem ég!
Nagyjából 4 óra múlva kivesszük a sütőből, 10-15 percet pihentetjük és kenyérrel, tejföllel máris fogyasztható!
Jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »