Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sokac bab recept

Sokac bab
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
360 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább


  • Hozzávalók:

    • 80 dkg füstölt hús
    • 80 dkg sertéscomb vagy marhacomb
    • 1/2 kg, előző este beáztatott szárazbab
    • 2 fej vöröshagyma
    • 5-6 gerezd fokhagyma
    • 3 szál sárgarépa
    • 1 szál fehérrépa
    • 1 kisebb zeller
    • 1 TV paprika
    • 3 paradicsom
    • 1 kis csokor zellerzöld
    • 2 nagyobb ek pirospaprika
    • ízlés szerint babérlevél, őrölt bors, köménymag, ételízesítő
    • pár cseresznyepaprika
    • házilag készített 1-2 ek pirosarany
    • 8 személyes babfőző cserépedény

    Elkészítése:

    Első lépésként egy kisebb tüzet rakunk, meggyújtjuk és hagyjuk, hogy izzó parázsra égjen.

    Azalatt a húsokat, a vöröshagymát, a paprikát és a paradicsomot nagyobb kockákra, a zöldségeket hasábra, a fokhagymát apróra vágjuk.

    A babfőző edénybe a füstölt hússal kezdve a sort, rétegezzük az összes hozzávalót.

    Rátesszük a babérlevelet és a köménymagot, majd felöntjük langyos vagy melegvízzel és az így előkészített cserépedényt elhelyezzük közvetlen a parázs mellé.

    Nagyjából egy óra múlva elkezd habzani, később szép lassan felforr. Hagyjuk kicsit főni és folyamatos kóstolgatás mellett hozzáadhatjuk a többi fűszert.

    A tűzrakást kisebb szárazfa hasábok égetésével szabályozzuk, ha nagyon forr, akkor elhúzzuk a parazsat, ha kevésbé, akkor pedig közelebb toljuk, de soha ne a cserépedényt mozgassuk, mindig csak a parazsat!

    Az elfőtt lét időnként meleg vízzel pótoljuk.

    Kb 4 óra főzés után készül el ez a mennyei, laktató étel.

    A cserépedényt óvatosan elemeljük a parázs mellől és így, ahogyan elkészült szervírozzuk, friss kenyérrel és ízlés szerint cseresznyepaprikával, tejföllel, ecettel kínálhatjuk.
    Jó étvágyat kívánok!

    Tipp:

    Nagyon finom és rendkívül laktató étel, “ahány ház, annyi szokás” alapon készítik, de a lényeg mindig ugyanaz. A füstölt hús és a bab alapíze nagyon jól harmonizál! Talán attól ilyen finom és különleges, mert nagyon lassan készül, lassan forr és az ízek, az aromák nem főnek ki belőle.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek