Sokac bab

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
360 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 80 dkg füstölt hús
  • 80 dkg sertéscomb vagy marhacomb
  • 1/2 kg, előző este beáztatott szárazbab
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • 1 TV paprika
  • 3 paradicsom
  • 1 kis csokor zellerzöld
  • 2 nagyobb ek pirospaprika
  • ízlés szerint babérlevél, őrölt bors, köménymag, ételízesítő
  • pár cseresznyepaprika
  • házilag készített 1-2 ek pirosarany
  • 8 személyes babfőző cserépedény

Elkészítése:

Első lépésként egy kisebb tüzet rakunk, meggyújtjuk és hagyjuk, hogy izzó parázsra égjen.

Azalatt a húsokat, a vöröshagymát, a paprikát és a paradicsomot nagyobb kockákra, a zöldségeket hasábra, a fokhagymát apróra vágjuk.

A babfőző edénybe a füstölt hússal kezdve a sort, rétegezzük az összes hozzávalót.

Rátesszük a babérlevelet és a köménymagot, majd felöntjük langyos vagy melegvízzel és az így előkészített cserépedényt elhelyezzük közvetlen a parázs mellé.

Nagyjából egy óra múlva elkezd habzani, később szép lassan felforr. Hagyjuk kicsit főni és folyamatos kóstolgatás mellett hozzáadhatjuk a többi fűszert.

A tűzrakást kisebb szárazfa hasábok égetésével szabályozzuk, ha nagyon forr, akkor elhúzzuk a parazsat, ha kevésbé, akkor pedig közelebb toljuk, de soha ne a cserépedényt mozgassuk, mindig csak a parazsat!

Az elfőtt lét időnként meleg vízzel pótoljuk.

Kb 4 óra főzés után készül el ez a mennyei, laktató étel.

A cserépedényt óvatosan elemeljük a parázs mellől és így, ahogyan elkészült szervírozzuk, friss kenyérrel és ízlés szerint cseresznyepaprikával, tejföllel, ecettel kínálhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Nagyon finom és rendkívül laktató étel, “ahány ház, annyi szokás” alapon készítik, de a lényeg mindig ugyanaz. A füstölt hús és a bab alapíze nagyon jól harmonizál! Talán attól ilyen finom és különleges, mert nagyon lassan készül, lassan forr és az ízek, az aromák nem főnek ki belőle.