Sajtos-húsos rakott karfiol recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej karfiol
- 3 dkg teavaj
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 tk zúzott fokhagyma
- 1 tk só vagy vegeta
- csipet őrölt bors
- 1 tk fűszerpaprika
- 6-7 szál petrezselyemzöld
Továbbá:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 nagy ek tejföl
- 10 dkg füstölt sajt
- 1 tk vegeta
- csipet őrölt bors
Tetejére:
- 15 dkg sajt
- csipet fűszerpaprika
Elkészítése:
A darált húshoz hozzáadunk 1 tojást, az apróra vágott vöröshagymát, petrezselyemzöldet és a fűszereket, majd jól összegyúrjuk és félretesszük.
A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és enyhén sós vízben 5-6 percig előfőzzük, végül leszűrjük.
Egy tepsit vagy tűzálló tálat (jómagam lecsatolható peremű tortaformában készítettem) kikenünk teavajjal és az alját végigrakjuk a karfiol darabokkal.
Ezután a bekevert fasírthúsból kisebb golyókat formázunk és tetszés szerint a karfiolok közé rakjuk.
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és (alsó-felső + légkeverés) nagyjából 20-22 perc alatt félkészre sütjük.
Mialatt sül az étel, a 2 egész tojást kikeverjük a tejföllel, a füstölt sajttal és a fűszerekkel.
Ezután kivesszük a sütőből, majd a karfiolok és húsgombócok közé locsoljuk a sajtos-tejfölös tojást, befedjük a tetejét durvára reszelt sajttal, ízlés szerint pirospaprikával is megszórjuk és 18-20 perc alatt készre sütjük.
4-5 perc pihentetés után még forrón tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!