Sajtos-húsos rakott karfiol

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej karfiol
  • 3 dkg teavaj
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 1 tk zúzott fokhagyma
  • 1 tk só vagy vegeta
  • csipet őrölt bors
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 6-7 szál petrezselyemzöld

Továbbá:

  • 2 tojás
  • 3 nagy ek tejföl
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 tk vegeta
  • csipet őrölt bors

Tetejére:

  • 15 dkg sajt
  • csipet fűszerpaprika

Elkészítése:

A darált húshoz hozzáadunk 1 tojást, az apróra vágott vöröshagymát, petrezselyemzöldet és a fűszereket, majd jól összegyúrjuk és félretesszük.

A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és enyhén sós vízben 5-6 percig előfőzzük, végül leszűrjük.

Egy tepsit vagy tűzálló tálat (jómagam lecsatolható peremű tortaformában készítettem) kikenünk teavajjal és az alját végigrakjuk a karfiol darabokkal.
Ezután a bekevert fasírthúsból kisebb golyókat formázunk és tetszés szerint a karfiolok közé rakjuk.

200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és (alsó-felső + légkeverés) nagyjából 20-22 perc alatt félkészre sütjük.

Mialatt sül az étel, a 2 egész tojást kikeverjük a tejföllel, a füstölt sajttal és a fűszerekkel.

Ezután kivesszük a sütőből, majd a karfiolok és húsgombócok közé locsoljuk a sajtos-tejfölös tojást, befedjük a tetejét durvára reszelt sajttal, ízlés szerint pirospaprikával is megszórjuk és 18-20 perc alatt készre sütjük.

4-5 perc pihentetés után még forrón tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp: