Sajtburger gnocchi recept
Hozzávalók:
Gnocchi:
- 80 dkg tiszított burgonya
- 15 dkg liszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 12 dkg durum dara (vagy sima liszt)
- só
- szerecsendió
- 1 ek olaj
Továbbá:
- 50 dkg sovány darált hús
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál római kömény
- 1/2 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál mustár
- 1 fej vöröshagyma tiszítva és apróra vágva
- 3-4 gerezd fokhagyma préselve
- 5-8 db koktélparadicsom
- 2 dl marhahúsleves vagy víz)
- 2 dl főzőtejszín
- 20 dkg reszelt cheddar
- 1 csomag karikázott újhagyma
- 2-3 evők olvasztott vaj a gnocchi pirításához
- 6-8 szelet bacon extra ropogósra sütve, kisebb kockára vágva
Elkészítése:
Gnocchi:
A burgonyát egészben, héjában főzzük meg. Hagyjuk kihűlni, majd húzzuk e a héját és reszeljük finomra.
A reszelt burgonyából, a lisztből, a durumdarából, a tojásból, ízlés szerint fűszerezve gyúrjunk könnyen kezelhető, rugalmas tésztát. A tésztából nyújtsunk hengereket és késsel vágjunk 1 cm es darabokat. A darabokat nyomkodjuk meg egy villával.
Bő, forró, sós vízben főzzük ki, majd szűrjük le.
Összeállítás:
A kész gnocchikat a felolvasztott, felforrósított vajon pirítsuk meg (minden oldalát). Akkor jó, ha szép piros minden oldala.
A visszamaradt zsiradékon dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a füstölt paprikát, mustárt és a többi fűszert, majd adjuk hozzá a húst és dinszteljük fehéredésig. Hagyjuk, hogy a hús a saját levében párolódjon puhára.
Ha a hús puha, akkor hozzáadjuk a levest vagy vizet, felforraljuk és ha kell, akkor utánízesítjük.
Ha felforrt, akkor hozzáadjuk a bacont és a felezett paradicsomokat, majd a gnocchit is beleforgatjuk. Ekkor felöntjük a tejszínnel és rászórjuk a sajt 3/4-ét, majd az egészet jól beforraljuk.
Arra figyeljük, hogy a sajt teljesen olvadjon el és kevés mártás maradjon a ragun!
A kész ragot több kisebb tálba vagy egy nagyobb tepsib, jénaiba tesszük, rászórjuk a maradék sajtot és 180 fokon kb 20-30 perc alatt összesütjük.
A rétegek közé is érdemes reszelt sajtot szórni. Ha jól le van pirítva a gnocchi, akkor nem ázik át a ragútól és ropogós lesz a külseje, belül pedig omlós marad. Ha házilag készítem a gnocchi akkor a tésztájába is szoktam belekeverni a sült baconből.