Sajtburger gnocchi

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Sajtburger gnocchi

Hozzávalók:

Gnocchi:

  • 80 dkg tiszított burgonya
  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 12 dkg durum dara (vagy sima liszt)
  • szerecsendió
  • 1 ek olaj

Továbbá:

  • 50 dkg sovány darált hús
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál bors
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1/2 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 fej vöröshagyma tiszítva és apróra vágva
  • 3-4 gerezd fokhagyma préselve
  • 5-8 db koktélparadicsom
  • 2 dl marhahúsleves vagy víz)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 20 dkg reszelt cheddar
  • 1 csomag karikázott újhagyma
  • 2-3 evők olvasztott vaj a gnocchi pirításához
  • 6-8 szelet bacon extra ropogósra sütve, kisebb kockára vágva

Elkészítése:

Gnocchi:

A burgonyát egészben, héjában főzzük meg. Hagyjuk kihűlni, majd húzzuk e a héját és reszeljük finomra.

A reszelt burgonyából, a lisztből, a durumdarából, a tojásból, ízlés szerint fűszerezve gyúrjunk könnyen kezelhető, rugalmas tésztát. A tésztából nyújtsunk hengereket és késsel vágjunk 1 cm es darabokat. A darabokat nyomkodjuk meg egy villával.

Bő, forró, sós vízben főzzük ki, majd szűrjük le.

Összeállítás:

A kész gnocchikat a felolvasztott, felforrósított vajon pirítsuk meg (minden oldalát). Akkor jó, ha szép piros minden oldala.

A visszamaradt zsiradékon dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a füstölt paprikát, mustárt és a többi fűszert, majd adjuk hozzá a húst és dinszteljük fehéredésig. Hagyjuk, hogy a hús a saját levében párolódjon puhára.

Ha a hús puha, akkor hozzáadjuk a levest vagy vizet, felforraljuk és ha kell, akkor utánízesítjük.

Ha felforrt, akkor hozzáadjuk a bacont és a felezett paradicsomokat, majd a gnocchit is beleforgatjuk. Ekkor felöntjük a tejszínnel és rászórjuk a sajt 3/4-ét, majd az egészet jól beforraljuk.

Arra figyeljük, hogy a sajt teljesen olvadjon el és kevés mártás maradjon a ragun!

A kész ragot több kisebb tálba vagy egy nagyobb tepsib, jénaiba tesszük, rászórjuk a maradék sajtot és 180 fokon kb 20-30 perc alatt összesütjük.

A rétegek közé is érdemes reszelt sajtot szórni. Ha jól le van pirítva a gnocchi, akkor nem ázik át a ragútól és ropogós lesz a külseje, belül pedig omlós marad. Ha házilag készítem a gnocchi akkor a tésztájába is szoktam belekeverni a sült baconből.