Pörkölt cseh burgonyagombóccal recept
Hozzávalók:
Pörkölthöz:
- 50 dkg sertés lapocka apróra kockázva
- 5 dkg zsír
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- só, őrölt bors, őrölt kömény, gulyáskrém ízlés szerint
Körethez:
- 70 dkg burgonya
- 20 dkg liszt
- 10 dkg étkezési búzadara
- 4 dkg vaj
- 1 nagy FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl tej
- só, bors, petrezselyemzöld, fokhagyma ízlés szerint
Elkészítése:
A hagymát megtiszítjuk és apróra felvágjuk.
A zsiradékot felmelegítjük és megdinszetljük rajta a hagymát, majd félrehúzzuk és hozzáadjuk a préselt fokhagymát és pirospaprikát, majd jól összekeverjük. Ezután visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a húst és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi.
Ízlés szerint fűszerezzük, majd lefedve puhára főzzük.
A körethez a burgonyát megmámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Leszűrjük, majd jól összetörjük és kihűtjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojást, vajat, lisztet, tejet, búzadarát, ízlés szerint fűszerezzük és jól összegyúrjuk.
Közben egy nagy edényben vizet forralunk és hozzáadunk egy nagy csiept sót. A tésztából diónyi darabokat tépünk le, gömbölyűre formázzuk és forrásban lévő vízben kifőzzük. Akkor jó, ha feljönnek a víz felszínére, innentől még kb 5 percig főzzük.
A gombócokat leszűrjük és aprított petrezselyemmel és a kész pörkölttel tálaljuk.