Pörkölt cseh burgonyagombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Pörkölthöz:

  • 50 dkg sertés lapocka apróra kockázva
  • 5 dkg zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • só, őrölt bors, őrölt kömény, gulyáskrém ízlés szerint

Körethez:

  • 70 dkg burgonya
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg étkezési búzadara
  • 4 dkg vaj
  • 1 nagy tojás
  • 2 dl tej
  • só, bors, petrezselyemzöld, fokhagyma ízlés szerint

Elkészítése:

A hagymát megtiszítjuk és apróra felvágjuk.

A zsiradékot felmelegítjük és megdinszetljük rajta a hagymát, majd félrehúzzuk és hozzáadjuk a préselt fokhagymát és pirospaprikát, majd jól összekeverjük. Ezután visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a húst és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi.

Ízlés szerint fűszerezzük, majd lefedve puhára főzzük.

A körethez a burgonyát megmámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.

Leszűrjük, majd jól összetörjük és kihűtjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojást, vajat, lisztet, tejet, búzadarát, ízlés szerint fűszerezzük és jól összegyúrjuk.

Közben egy nagy edényben vizet forralunk és hozzáadunk egy nagy csiept sót. A tésztából diónyi darabokat tépünk le, gömbölyűre formázzuk és forrásban lévő vízben kifőzzük. Akkor jó, ha feljönnek a víz felszínére, innentől még kb 5 percig főzzük.

A gombócokat leszűrjük és aprított petrezselyemmel és a kész pörkölttel tálaljuk.