Húsos brokkoli recept
Hozzávalók:
- 50 dkg (mirelit) brokkoli rózsa
- 1 bögre dkg rizs /2,5 dl)
- 50 dkg darált sertés lapocka
- 1 fej vöröshagyma (nagy)
- 3 ek étolaj
- 1 mk só (csapott)
- 1 csipet őrölt bors (nagy)
- 1 mk házi fokhagymakrém (vagy 2 gerezd fokhagyma)
- 1 mk házi ételízesítő
- 2,5 dl tejföl
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A brokkolit sós, lobogó vízben, lefedve kb 5 perc alatt roppanósra főzzük. Jéghideg vízbe szedjük, majd leszűrjük és hagyjuk lecsepegni.
A vöröshagymát apróra kockázzuk és egy kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk rajta. Megsózzuk, megborsozzuk és fokhagymakrémmel (esetleg zúzott fokhagymával) és ételízesítővel ízesítjük. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd lefedve puhára főzzük.
A rizst kevés olajon megpirítjuk vagyis felforrósítjuk. Ízesítjük borssal, sóval és 2 bögre forró vízzel felengedjük, majd addig főzzük, míg elfövi a levét.
Ezután 200 fokra melegített sütőbe tesszük, de ekkor már a sütőt lekapcsoljuk és itt dagad készre.
Egy közepes méretű hőálló tálat kikenünk vékonyan vajjal, majd az alján elosztjuk a lecsepegett brokkolit és meghintjük egy kevés sóval. Ha puha a hús, és elfőtte a levét akkor összekeverjük a rizzsel és egyenletesen elsimítjuk a brokkoli tetején.
A tejfölt simára keverjük a tojással és a rizses rétegre kenjük, majd bőven megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített sütőbe toljuk és kb 30 perc alatt 200 szép pirosra sütjük.