Cigánykáposzta bodaggal recept

Hozzávalók:
- 5 libacomb
- 6 kacsacomb
- 8 vastag szelet tarja
- kolozsvári szalonna
- 2-3 nagy fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- só, bors
- 2 kg savanyúkáposzta
- 10 dkg rizs
- 2 evőkanál kacsazsír
- 1 ek liszt
- őrölt pirospaprika
- egy kisebb paprika
- egy kisebb paradicsom
Bodaghoz:
- 1 kg fehér kenyérliszt
- 5 dkg élesztő
- késhegynyi szódabikarbóna
- só
- langyos víz
- 1 evőkanál kacsazsír
Elkészítése:
A húsokat alaposan átmostam és az izületnél a combokat kettévágtam. A tarját vastagabb szeletekre vágtam. Sóztam, majd állni hagytam őket. A savanyúkáposztát átmostam, mert eléggé savanyúnak találtam. A szalonnát szeletekre vágtam.
A cserépedény aljába terítettem egy sor káposztát, reszeltem rá a friss vöröshagymából, erre helyeztem egy sor húst vegyesen, meghintettem őrölt borssal, közé tettem 4-5 gerezd pucolt fokhagymagerezdet és a szalonnaszeleteket. Ezután újra savanyúkáposzta réteg, reszelt vöröshagyma, húsok, fokhagyma és szalonna réteg következett egészen addig, míg az alapanyagok el nem fogytak. A friss paprikát és paradicsomot is beletettem középtájra.
Felöntöttem vízzel és kemencében kb másfél-két órán keresztül főztem.
A zsírin világosra pirítottam a liszet és a forró ételhez kevertem. Ekkor szórtam bele a rizst és visszatettem 10-15 percre.
A lisztet egy tálba szitáltam, közepébe mélyedést készítettem, majd belemorzsoltam az élesztőt, öntöttem rá egy kevés langyos vizet, majd 10 percre letakartam. Ezután hozzáadtam a sót, a szódabikarbónát, a zsírt és annyi langyos vizet, hogy kellemes tapintású nem ragacsos tésztát tudjak belőle dagasztani (összesen kb 5,5-6 dl-t).
Alaposan kidagasztottam a tésztát, majd meleg helyen duplájára kelesztettem.
Miután megkelt lisztezett deszkára borítottam és 10 darabra vágtam. Kis cipócskákat formáztam, amit kissé ellapítottam.
Egy nagy, gáztepsi hátára 4 darabot fektettem és 190 fokon alsó-felső sütéssel megsütöttem. Legjobb sparhelten vagy öntöttvason kisütni, de ezek hiányában a gázsütő tepsi megfordítva is megfelelő.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »