Vörösboros-meggyes zserbó recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- 15 dkg margarin
- 15 g friss élesztő
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 80 ml langyos tej
- csipet só
- 1-2 ek tejföl (szükség esetén)
Vörösboros-meggyes töltelék:
- 500 g fagyasztott meggy
- 1 dl édes vörösbor
- kb 10 dkg cukor
- 1 tk őrölt fahéj
Diós töltelék:
- 30 dkg darált dió
- 10-15 dkg cukor
- kb 40 dkg házi baracklekvár
Tetejére:
- 1 dl habtejszín
- 100 g étcsoki
- diónyi vaj
- esetleg kb 5 dkg fehércsoki és 2-3 tk olaj
Elkészítése:
Meggyes töltelék:
A meggyet egy szűrőbe szórjuk, hogy kiengedjen és lecsepegjen a levétől.
A kiengedett meggyet egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a bort, a cukrot, a fahéjat és alacsony lángon kb 40 percig főzzük/karamellizáljuk.
Amikor kellőképpen besűrűsödött, akkor egy botmixerrel a meggy felét kb püréítjük. Ha nagyon kevesellnénk a meggyes tölteléket, akkor adhatunk hozzá pár evőkanál meggylekvárt.
Diós töltelék:
A cukrot és a diót összekeverjük.
Tészta:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Szükség esetén adjunk hozzá kevés tejfölt. A tésztát osszuk 4 részre.
Összeállítás:
Az egyik tésztát nyújtsuk ki tepsi méretére, majd kenjük meg alaposan lekvárral és szórjuk meg a diós töltelék felével. Tegyük rá a következő lapot, kenjük rá a meggyes tölteléket és tegyünk rá egy következő lapot. Erre ismét kenjünk lekvárt és szórjuk rá a maradék diós tölteléket. Fedjük be az utolsó lappal.
Kelesszük 30 percig, majd szurkáljuk meg villával pár helyen.
180 fokra melegített sütőben süssük kb 35-40 percig, majd hűstük ki teljesen.
A tepsiből fordítsuk át egy tálcára, majd vonjuk be a mázzal (a forró tejszínt öntsük rá a csokira és vajra, majd keverjük simára).
Ha szeretnénk fehércsokival díszíteni, akkor még addig tegyük meg, amíg a máz nem szilárdult meg.