Vörösboros-meggyes zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • 15 g friss élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 80 ml langyos tej
  • csipet só
  • 1-2 ek tejföl (szükség esetén)

Vörösboros-meggyes töltelék:

  • 500 g fagyasztott meggy
  • 1 dl édes vörösbor
  • kb 10 dkg cukor
  • 1 tk őrölt fahéj

Diós töltelék:

  • 30 dkg darált dió
  • 10-15 dkg cukor
  • kb 40 dkg házi baracklekvár

Tetejére:

  • 1 dl habtejszín
  • 100 g étcsoki
  • diónyi vaj
  • esetleg kb 5 dkg fehércsoki és 2-3 tk olaj

Elkészítése:

Meggyes töltelék:

A meggyet egy szűrőbe szórjuk, hogy kiengedjen és lecsepegjen a levétől.

A kiengedett meggyet egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a bort, a cukrot, a fahéjat és alacsony lángon kb 40 percig főzzük/karamellizáljuk.

Amikor kellőképpen besűrűsödött, akkor egy botmixerrel a meggy felét kb püréítjük. Ha nagyon kevesellnénk a meggyes tölteléket, akkor adhatunk hozzá pár evőkanál meggylekvárt.

Diós töltelék:

A cukrot és a diót összekeverjük.

Tészta:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Szükség esetén adjunk hozzá kevés tejfölt. A tésztát osszuk 4 részre.

Összeállítás:

Az egyik tésztát nyújtsuk ki tepsi méretére, majd kenjük meg alaposan lekvárral és szórjuk meg a diós töltelék felével. Tegyük rá a következő lapot, kenjük rá a meggyes tölteléket és tegyünk rá egy következő lapot. Erre ismét kenjünk lekvárt és szórjuk rá a maradék diós tölteléket. Fedjük be az utolsó lappal.

Kelesszük 30 percig, majd szurkáljuk meg villával pár helyen.

180 fokra melegített sütőben süssük kb 35-40 percig, majd hűstük ki teljesen.

A tepsiből fordítsuk át egy tálcára, majd vonjuk be a mázzal (a forró tejszínt öntsük rá a csokira és vajra, majd keverjük simára).

Ha szeretnénk fehércsokival díszíteni, akkor még addig tegyük meg, amíg a máz nem szilárdult meg.