Zserbó tekercs recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg zsír
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- csipet só
- 1 narancs héja
Töltelék:
- 30 dkg darált dió
- 1 ek méz
- kb 25 dkg baracklekvár
Tetejére:
- 10 dkg étcsoki
- 50 g tejszín
Elkészítése:
A liszthez hozzáadjuk a sót, porcukrot és a zsírt elmorzsoljuk benne. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojást, tejet és belereszeljük a narancs héját. Az egészet egynemű tésztává gyúrjuk, majd letakarva kb 30 percig kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A dióhoz hozzáadjuk a mézet és 3-4 evőkanál lekvárt, majd összekeverjük. A lekvárt apránként adjuk hozzá. A kész töltelék ne legyen folyós, de könnyen kenhető legyen.
A tésztát elfelezzük és kb 25*35 cm-es lappá nyújtjuk az egyik adag tésztát. Rákenjük a töltelék felét, majd mint a bejglit, feltekerjük. Ne legyen szorosan feltekerve! A másik tésztát is így készítjük el, majd a kész rudakat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Ekkor elkezdjük melegíteni a sütőt 180 fokra. Közben a tekercseket néhány helyen megszurkáljuk egészen az aljáig! Addig pihentetjük a tekercseket, amíg a sütő bemelegszik, majd kb 25 perc alatt megsütjük.
A mázhoz a csokit a tejszínnel összeolvasztjuk, majd a kihűlt tekercseket bevonjuk vele. Ízlés szerint szórhatunk a csokira durvára vágott diót vagy dekorcukrot is, amíg még nem kötött meg.
Amint a csoki megszilárdult, akkor szeletekre vágjuk a süteményt és tálaljuk.