Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vaníliás-körtés pite recept

Vaníliás-körtés pite
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók egy 25 cm-es piteformához:
    Tésztához:

    • 30 dkg finomliszt
    • 20 dkg vaj (vagy 15 dkg sertészsír)
    • 7 dkg porcukor
    • 1/2 cs sütőpor
    • csipet só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes)
    • szükség esetén 1-2 ek hideg víz

    Töltelékhez:

    • 3 körte
    • 1/2 citrom leve
    • 10 dkg porcukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 1 cs vaníliás pudingpor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga (nagy)
    • 2 dl habtejszín
    • 1 kk őrölt fahéj

    Elkészítése:

    A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat (vagy sertészsírt), majd kezdjük el összemorzsolni (én mindig házi zsírral készítem a tésztát, mert azzal sokkal omlósabb).

    Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Amennyiben szükséges, adhatunk hozzá 1-2 ek hideg vizet. Könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk.

    Ezután a tésztát nyújtsuk ki piteforma méretűre, majd helyezzük bele a formába és tegyük hideg helyre ameddig a tölteléket előkészítjük (ha nem teflonos formát használunk, akkor előtte zsírozzuk és lisztezzük ki).

    A körtéket pucoljuk meg, vágjuk félbe, vájjuk ki a magházat, majd forgassuk bele a citromlébe, hogy ne barnuljon meg.

    A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a tojássárgákat, majd keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a habtejszínt és a vaníliás pudingport is.

    A formában lévő tésztára helyezzük rá a felezett körtéket, majd öntsük rá a cukros-tojásos-tejszínes keveréket.

    Helyezzük be előmelegített, 160 fokos sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 50 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

    Tipp:

    Tálalás előtt emeljük ki a formából a pitét, szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

    Mielőtt a tésztát a formába helyeznénk, tegyünk bele két csík sütőpapírt úgy, hogy túl lógjon a formán, mert ezek segítségével könnyen kitudjuk majd emelni a pitét a formából.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá