Hozzávalók egy 25 cm-es piteformához:
Tésztához:
Töltelékhez:
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat (vagy sertészsírt), majd kezdjük el összemorzsolni (én mindig házi zsírral készítem a tésztát, mert azzal sokkal omlósabb).
Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Amennyiben szükséges, adhatunk hozzá 1-2 ek hideg vizet. Könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk.
Ezután a tésztát nyújtsuk ki piteforma méretűre, majd helyezzük bele a formába és tegyük hideg helyre ameddig a tölteléket előkészítjük (ha nem teflonos formát használunk, akkor előtte zsírozzuk és lisztezzük ki).
A körtéket pucoljuk meg, vágjuk félbe, vájjuk ki a magházat, majd forgassuk bele a citromlébe, hogy ne barnuljon meg.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a tojássárgákat, majd keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a habtejszínt és a vaníliás pudingport is.
A formában lévő tésztára helyezzük rá a felezett körtéket, majd öntsük rá a cukros-tojásos-tejszínes keveréket.
Helyezzük be előmelegített, 160 fokos sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 50 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt emeljük ki a formából a pitét, szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Mielőtt a tésztát a formába helyeznénk, tegyünk bele két csík sütőpapírt úgy, hogy túl lógjon a formán, mert ezek segítségével könnyen kitudjuk majd emelni a pitét a formából.