Vaníliás-körtés pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Vaníliás-körtés pite

Hozzávalók egy 25 cm-es piteformához:
Tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj (vagy 15 dkg sertészsír)
  • 7 dkg porcukor
  • 1/2 cs sütőpor
  • csipet só
  • 1 tojás (közepes)
  • szükség esetén 1-2 ek hideg víz

Töltelékhez:

  • 3 körte
  • 1/2 citrom leve
  • 10 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 2 tojássárga (nagy)
  • 2 dl habtejszín
  • 1 kk őrölt fahéj

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat (vagy sertészsírt), majd kezdjük el összemorzsolni (én mindig házi zsírral készítem a tésztát, mert azzal sokkal omlósabb).

Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Amennyiben szükséges, adhatunk hozzá 1-2 ek hideg vizet. Könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk.

Ezután a tésztát nyújtsuk ki piteforma méretűre, majd helyezzük bele a formába és tegyük hideg helyre ameddig a tölteléket előkészítjük (ha nem teflonos formát használunk, akkor előtte zsírozzuk és lisztezzük ki).

A körtéket pucoljuk meg, vágjuk félbe, vájjuk ki a magházat, majd forgassuk bele a citromlébe, hogy ne barnuljon meg.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a tojássárgákat, majd keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a habtejszínt és a vaníliás pudingport is.

A formában lévő tésztára helyezzük rá a felezett körtéket, majd öntsük rá a cukros-tojásos-tejszínes keveréket.

Helyezzük be előmelegített, 160 fokos sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 50 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Tálalás előtt emeljük ki a formából a pitét, szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Mielőtt a tésztát a formába helyeznénk, tegyünk bele két csík sütőpapírt úgy, hogy túl lógjon a formán, mert ezek segítségével könnyen kitudjuk majd emelni a pitét a formából.