Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tarte tatin recept

Tarte tatin
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
65 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Francia vajas tészta:

    • 10 dkg teavaj (hideg, apróra kockázott)
    • 10 dkg finomliszt
    • 10 dkg félfogós liszt
    • csipet só
    • 6 ek víz (hideg)

    Töltelék:

    • 8 közepes alma
    • 85 g méz (az alma savanykásságától függően lehet több is)
    • 80 g teavaj
    • 1 vaníliarúd (lehet pár csepp aroma is)

    Elkészítése:

    A lisztet a vajjal, sóval robotgéppel daraszerűre keverjük vagy kézzel gyorsan elmorzsoljuk.

    Hozzáadjuk a víz felét és a géppel átkeverjük. Hozzáadjuk a víz másik felét is és gyorsan összegyúrjuk (gyorsan, hogy ne olvadjon meg a kezünktől a vaj!). Becsomagoljuk és 1-2 órát hűtőben pihentetjük.

    Az almákat negyedekre vágjuk. A mézet egy serpenyőbe (aminek a füle is hőálló és be tudjuk tenni a sütőbe) öntjük, hozzáadjuk a kockázott vajat és az almaszeleteket meg az aromát vagy a vanília kikapart magjait.

    Lefedjük egy fedővel és az almákat közepes lángon megpároljuk (nem kell kevergetnünk vagy hozzányúlnunk, csak hagyjuk szépen párolódni a saját gőzében).

    Akkor jó, ha még kicsit kemény az még alma, hiszen még úgy is megsütjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

    Ha már jól átpárolódott a gyümölcs, akkor a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, akkorára vágjuk, amekkora a serpenyőnk és gyorsan ráterítjük a forró almára (tényleg gyors legyen, mert a vaj megolvad!).

    Előmelegített sütőben kb 25 percig sütjük, majd langyosan ráfordítjuk egy nagy tányérra.

    Én egy gombóc fagyival szoktam tálalni még langyosan.

    Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá