Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Százrétű rétes (gibanica) recept

Százrétű rétes (gibanica)
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:
    Az omlós tésztához:

    • 20 dkg puha vaj
    • 30 dkg rétesliszt
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 2 ek porcukor
    • 1 cs sütőpor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • csipet só
    • 1-2 ek tejföl
    • 8 db réteslap (1 csomag)

    A töltelékhez:

    • 25 dkg darált mák + 3 ek cukor
    • 1 kg tehéntúró + 4 ek cukor + 3 ek búzadara, 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS, 1 citrom reszelt héja
    • 30 dkg darált dió + 3 ek cukor
    • 1 kis doboz tejföl (130 g)
    • 1 kg reszelt alma + 3 ek cukor + 2 evőkanál zsemlemorzsa, fahéj, 20 dkg mazsola

    Tetejére:

    • 5 dl tejföl
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 ek cukor

    Elkészítése:

    Az omlós tésztával kezdjük, mert annak 20 percet a hűtőben pihennie kell.

    A vajat kihabosítjuk a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a sót. A lisztet is hozzászitáljuk a sütőporral és sima tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, pár kanál tejfölt adunk hozzá, hogy gyúrható, képlékeny tésztát kapjunk.

    Mikor sima, csomómentes a tészta, folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük.

    Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, levét kinyomkodjuk. Cukorral, fahéjjal és a zsemlemorzsával összeforgatjuk.

    A diót ledaráljuk és a cukorral elkeverjük.

    A mákot ugyan így készítjük el, esetleg ízesíthetjük egy kevés reszelt citromhéjjal.

    A túrót simára keverjük a tojások sárgájával és a cukorral, a citrom reszelt héját is hozzáadjuk, meg a búzadarát, hogy felfogja a felesleges nedvességet. A tojásfehérjét csipet sóval felverjük és óvatosan beleforgatjuk a túróba, ezzel lazítjuk.

    A mazsolát tejbe vagy rummal ízesített vízbe áztatjuk.

    Elkezdjük az összeállítást:

    A nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk. A hűtőből kivett tésztát kézzel egyenletesen belesimítjuk.

    Első réteg a kinyomkodott fahéjas alma lesz. Egyenlő vastagságban szétterítjük a tésztán. Erre kerül 2 db réteslap, aminek a tetejét megkenjük olajjal.

    Ezután jön a cukrozott darált diós réteg, aminek a tetejére pár csepp olajat és néhány pötty tejfölt teszünk, hogy lucskosabb legyen.

    Ezt is befedjük 2 réteslappal, tetejét olajjal kenjük meg.

    Jön a túrós réteg. A túrós töltelék felét (!) elsimítjuk a réteslapon, erre kerül a cukros-mákos réteg, amit befedünk ismét réteslappal, olajozás.

    A tetejét a túrós töltelék másik fele zárja, de a már megduzzadt, kinyomkodott mazsolákkal meghintve.

    Betakarjuk az utolsó 2 réteslappal, olajozzuk és mehet is az 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Minimum 1 órát sütjük.

    Mikor szép piros a teteje, kb a sütés 40. percében, akkor a tejfölt keverjük ki a tojással és kevés cukorralmajd és kenjük a réteslap tetejére, úgy fejezzük be a sütést, hogy ez a finomság rápiruljon!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá