Százrétű rétes (gibanica)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Az omlós tésztához:

  • 20 dkg puha vaj
  • 30 dkg rétesliszt
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 ek porcukor
  • 1 cs sütőpor
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • 1-2 ek tejföl
  • 8 db réteslap (1 csomag)

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált mák + 3 ek cukor
  • 1 kg tehéntúró + 4 ek cukor + 3 ek búzadara, 4 tojás, 1 citrom reszelt héja
  • 30 dkg darált dió + 3 ek cukor
  • 1 kis doboz tejföl (130 g)
  • 1 kg reszelt alma + 3 ek cukor + 2 evőkanál zsemlemorzsa, fahéj, 20 dkg mazsola

Tetejére:

  • 5 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 2 ek cukor

Elkészítése:

Az omlós tésztával kezdjük, mert annak 20 percet a hűtőben pihennie kell.

A vajat kihabosítjuk a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a sót. A lisztet is hozzászitáljuk a sütőporral és sima tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, pár kanál tejfölt adunk hozzá, hogy gyúrható, képlékeny tésztát kapjunk.

Mikor sima, csomómentes a tészta, folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük.

Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, levét kinyomkodjuk. Cukorral, fahéjjal és a zsemlemorzsával összeforgatjuk.

A diót ledaráljuk és a cukorral elkeverjük.

A mákot ugyan így készítjük el, esetleg ízesíthetjük egy kevés reszelt citromhéjjal.

A túrót simára keverjük a tojások sárgájával és a cukorral, a citrom reszelt héját is hozzáadjuk, meg a búzadarát, hogy felfogja a felesleges nedvességet. A tojásfehérjét csipet sóval felverjük és óvatosan beleforgatjuk a túróba, ezzel lazítjuk.

A mazsolát tejbe vagy rummal ízesített vízbe áztatjuk.

Elkezdjük az összeállítást:

A nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk. A hűtőből kivett tésztát kézzel egyenletesen belesimítjuk.

Első réteg a kinyomkodott fahéjas alma lesz. Egyenlő vastagságban szétterítjük a tésztán. Erre kerül 2 db réteslap, aminek a tetejét megkenjük olajjal.

Ezután jön a cukrozott darált diós réteg, aminek a tetejére pár csepp olajat és néhány pötty tejfölt teszünk, hogy lucskosabb legyen.

Ezt is befedjük 2 réteslappal, tetejét olajjal kenjük meg.

Jön a túrós réteg. A túrós töltelék felét (!) elsimítjuk a réteslapon, erre kerül a cukros-mákos réteg, amit befedünk ismét réteslappal, olajozás.

A tetejét a túrós töltelék másik fele zárja, de a már megduzzadt, kinyomkodott mazsolákkal meghintve.

Betakarjuk az utolsó 2 réteslappal, olajozzuk és mehet is az 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Minimum 1 órát sütjük.

Mikor szép piros a teteje, kb a sütés 40. percében, akkor a tejfölt keverjük ki a tojással és kevés cukorralmajd és kenjük a réteslap tetejére, úgy fejezzük be a sütést, hogy ez a finomság rápiruljon!