Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Pisztáciás bejgli recept

Pisztáciás bejgli
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 30 dkg finomliszt
    • 12 dkg vaj (puha)
    • 1 dl tej (hideg)
    • 3 dkg porcukor
    • 1 dkg friss élesztő
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • csipet só

    Töltelék:

    • 21 dkg pörkölt pisztácia (sótlan, hámozott)
    • 240 ml narancslé
    • 15 dkg cukor
    • 6 dkg darált keksz
    • 1 teáskanál vanília őrlemény
    • 0,5 kiskanál őrölt kardamom

    Tetejére:

    Elkészítése:

    Tészta:

    A liszthez hozzáadjuk a sót és a porcukrot, majd az egészet összemorzsoljuk a puha vajjal. Ezután belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját, beleöntjük a tejet és tésztát gyúrunk a hozzávalókból.

    Folpackba csomagoljuk a tésztát és hűvös helyen 30 percig pihentetjük.

    Töltelék:

    A pisztáciát egy késes robotgépben megőröljük.

    A narancslevet és a cukrot egy edénybe mérjük, majd hozzáadjuk a vaníliát és a kardamomot is. Addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a pisztáciát és a kekszet, majd jól összekeverjük. Hideg helyen kihűtjük.

    Összeállítás és sütés:

    A tésztát 2 részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk kb 15*25 cm-es téglalappá, majd rákenjük egyenletesen a töltelék felét (na nagyon puhának találnánk a tölteléket, akkor adhatunk hozzá egy kevés kekszet még. Nekünk kellett 1 evőkanálnyi még hozzá.) A két rövidebbik szélét kissé ráhajtjuk a töltelékre, majd a hosszabbik oldala mentén feltekerjük lazán.

    Tepsire tesszük a két bejglit. A tojást, ami a kenéshez kell, azt szétválasztjuk. Tojássárgával lekenjük a bejgliket és hideg helyre tesszük, amíg rászárad.

    Amikor a tojássárgája megszáradt, akkor behozzuk melegre, megkenjük tojásfehérjével és kb 20-25 percig kelesztjük. Amikor letelt a kelesztési idő, akkor hústűvel vagy egy hosszú saslik pálcával néhány helyen teljesen, az aljáig megszurkáljuk.

    Közben a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel előmelegítjük. Amikor a sütő bemelegedett, akkor kb 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük a bejgliket.

    Tipp: ha véletlenül kirepednének, akkor még melegen (a sütőből kivéve, kezünket nem összeégetve!!) kissé össze lehet őket nyomkodni.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá