Pisztáciás bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Pisztáciás bejgli

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 12 dkg vaj (puha)
  • 1 dl tej (hideg)
  • 3 dkg porcukor
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 tojássárgája
  • csipet só

Töltelék:

  • 21 dkg pörkölt pisztácia (sótlan, hámozott)
  • 240 ml narancslé
  • 15 dkg cukor
  • 6 dkg darált keksz
  • 1 teáskanál vanília őrlemény
  • 0,5 kiskanál őrölt kardamom

Tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése:

Tészta:

A liszthez hozzáadjuk a sót és a porcukrot, majd az egészet összemorzsoljuk a puha vajjal. Ezután belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját, beleöntjük a tejet és tésztát gyúrunk a hozzávalókból.

Folpackba csomagoljuk a tésztát és hűvös helyen 30 percig pihentetjük.

Töltelék:

A pisztáciát egy késes robotgépben megőröljük.

A narancslevet és a cukrot egy edénybe mérjük, majd hozzáadjuk a vaníliát és a kardamomot is. Addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a pisztáciát és a kekszet, majd jól összekeverjük. Hideg helyen kihűtjük.

Összeállítás és sütés:

A tésztát 2 részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk kb 15*25 cm-es téglalappá, majd rákenjük egyenletesen a töltelék felét (na nagyon puhának találnánk a tölteléket, akkor adhatunk hozzá egy kevés kekszet még. Nekünk kellett 1 evőkanálnyi még hozzá.) A két rövidebbik szélét kissé ráhajtjuk a töltelékre, majd a hosszabbik oldala mentén feltekerjük lazán.

Tepsire tesszük a két bejglit. A tojást, ami a kenéshez kell, azt szétválasztjuk. Tojássárgával lekenjük a bejgliket és hideg helyre tesszük, amíg rászárad.

Amikor a tojássárgája megszáradt, akkor behozzuk melegre, megkenjük tojásfehérjével és kb 20-25 percig kelesztjük. Amikor letelt a kelesztési idő, akkor hústűvel vagy egy hosszú saslik pálcával néhány helyen teljesen, az aljáig megszurkáljuk.

Közben a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel előmelegítjük. Amikor a sütő bemelegedett, akkor kb 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük a bejgliket.

Tipp: ha véletlenül kirepednének, akkor még melegen (a sütőből kivéve, kezünket nem összeégetve!!) kissé össze lehet őket nyomkodni.