Paleo zserbó recept
Hozzávalók egy 25*25 cm-es formához:
A totus krémhez:
- 50 dkg totu
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg olvasztott kókuszolaj
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 5 dkg méz (eritritol vagy nyírfacukor vagy xilit)
- 1 vaníliarúd kikapart magja
A sárga laphoz:
- 15 dkg szeletelt mandula
- 2 dkg kókuszliszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál eritritol(xilit vagy nyírfacukor)
- 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
- 1/2 csapott teáskanál szódabikarbóna
A lekváros réteghez:
- 25-30 dkg cukormentes kajszibarack lekvár
- 1 evőkanál víz
A barna lapokhoz:
- 30 dkg szeletelt mandula
- 2 dkg kókuszliszt
- 2 dkg holland kakaópor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál eritritol (xilit vagy nyírfacukor)
- 1/2 vaníliarúd kikapart magja
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
A tetejére:
- 8 dkg min 75 %-os étcsokoládé
- 1,5 dkg kakaóvaj pasztilla vagy por
- 1 evőkanál kókuszkrém
Elkészítése:
Először a totus krémet készítjük el, amihez valamennyi hozzávalóját turmixgépbe vagy késes aprítóba téve egynemű krémmé dolgozzuk.
A sárga laphoz a mandulát kávédarálóval finomra őröljük, majd összekeverjük a kókuszliszttel és a szódabikarbónával. A tojást, a mézet, a nyírfacukrot és a vaníliamagokat összekeverjük. Hozzáadjuk az kókuszos mandulát. Egynemű tésztává gyúrjuk. Minimum 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A hűtőből kivéve két sütőpapír közé téve 25*25 centis téglalappá nyújtjuk (én az egyik hátuljára rárajzoltam az alapot, ezt a sütőpapírt raktam nyújtás közben felülre, a közepére tettem a tésztát, így már könnyű volt méretre nyújtani. Nyújtás végén átfordítottam, ami addig az alsó sütőpapír volt az most fölülre került, lehúztam (nem dobtam el mert a következő lapokhoz is fel lehet használni) és pizzavágóval szabályosra vágjuk a tésztát, utána ollóval a papírt is, majd sütőpapírostól (alján marad a tésztának) beletesszük a formába.
A formában lévő tésztát megkenjük a lekvárral, amit a vízzel közepes lángon folyósra melegítettünk.
A barna laphoz a tésztát (ugyanúgy készül, mint a sárga, csak kakaó is kerül bele) ketté vesszük és ugyanúgy nyújtjuk ki és vágjuk szabályosra, mint a sárga lapot, de úgy fektetjük a lekváros rétegre úgy, hogy a papír ezúttal felül legyen (a papírral sokkal könnyebb mozgatni, ide oda rakosgatni a tésztát, gyakorlatilag úgy működik, mint a matrica).
A papírt lehúzzuk. A barna lapra rásimítjuk a totus réteget, majd az előző barna laphoz hasonlóan rátesszük az utolsó barna lapot is a tetejére. 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.
Ha kihűlt az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk. A gőzről levéve hozzákeverjük a kakaóvajat és rásimítjuk a sütemény tetejére.
A kókuszkrémet (minél sűrűbb része legyen) kisebb nylon zacskó sarkába tesszük. Vékony lyukat vágunk a sarkába és a még folyékony csokoládé tetejére szabályos közönként csíkokat húzunk vele. Vékony pengéjű késsel a kókuszkrémmel merőlegesen szintén csíkokat húzunk, így alakítva ki a mintát a sütemény tetején. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
Szeletelés előtt 20 perccel vegyük ki a hűtőből, így szebben lehet majd vágni.