Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Opera szelet recept

Opera szelet
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók egy 30*40 cm-es tepsihez:
    Joconde mandulás piskóta:

    • 6 nagy  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 3 dkg kristálycukor
    • 22 dkg darált mandula
    • 6 nagy egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 7 dkg liszt
    • 4 dkg hideg olvasztott vaj

    Kávés vajkrém:

    • 2 ek instant kávé
    • 4 ek forró víz
    • 10 dkg kristálycukor
    • 0,5 dl víz
    • 1 vaníliarúd
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 20 dkg vaj

    Ganache:

    • 20 dkg tejcsokoládé
    • 1 dl 3,5 %-os tej
    • 0,5 dl tejszín
    • 5 dkg vaj

    Kávé szirup:

    • 1,5 dl erős kávé
    • 1 tk instant kávé
    • 6 dkg kristálycukor

    Csokoládé glazúr:

    • 5 dkg étcsokoládé
    • 5 dkg vaj
    • 5 dkg tejszín

    Elkészítése:

    A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Előkészítünk 2 darab kb. 30*40 cm-es tepsit, sütőpapírral kibéleljük.

    Első lépésként a piskótát készítjük el. A 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáöntjük a 3 dkg kristálycukrot. Ezzel egyidőben az egész tojásokat is elkezdjük kikeverni a porcukorral, hozzáadjuk a darált mandulát és a hideg olvasztott vajat. Kb 5 perc alatt könnyű habos masszát kapunk. Hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre kevererjük. A keményre felvert tojáshabot óvatosan egy spatulával beleforgatjuk a mandulás masszába.

    Két részre osztjuk és a sütőpapíros tepsiken egyenletesen elkenjük. Az előmelegített sütőben 5-7 perc alatt világosbarnára sütjük. A sütőpapíron hagyjuk kihűlni.

    A kávés sziruphoz lefőzzük a kávét, elkeverjük benne az instant kávét és a cukrot, majd kihűtjük.

    A krémhez elkészítjük a kávét. A forró vízben feloldjuk az instant kávét és hűlni hagyjuk.

    A 1cukrot egy kis lábasba rakjuk, ráöntjük a tejszínt és elkezdjük forralni, egészen 125 fokig. Amíg a cukor fő, addig a tojássárgákat habosra keverjük a vaníliarúd kikapart magjával és a kihűlt kávéval. Amikor a cukor elérte a kívánt hőmérsékletet, lejjebb vesszük a robotgép sebességét és nagyon lassan belecsorgatjuk a forró szirupot a tojáshabba.

    Ezután gyorsra emeljük a robotgép fokozatát és kb 8-10 percig keverjük, amíg a tojáshab kihűl, illetve habos, könnyed krémünk lesz.

    Darabokban hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, sűrű, de mégis lágy krémet keverünk. Ekkor a krém még nagyon folyós lehet, kb 30 percre betesszük a hűtőbe.

    A ganache réteghez egy lábasban felforraljuk a tejet és a tejszínt, beletördeljük a tejcsokoládét, a tűzről levéve addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen folovad, ekkor hozzáadjuk a vajat is.

    Fényesre keverjük, amikor teljesen kihűlt, betesszük a hűtőbe, hogy kissé megszilárduljon.

    Amíg a krémek hülnek előkészítjük a piskótalapokat. Mind a 2 piskótából kivágunk egy 22*22 cm-es kockát, majd a maradék két részből egy-egy 11*22 cm-es téglalapot. Ha ezt a 2 darab téglalapot összeillesztjük, akkor megkapjuk a mgfelelő méretű (22*22cm-es) harmadik lapot.

    Az első egész lapot alaposan meglocsoljuk a kávésziruppal, majd a kávés krém felét rákenjük. Ráhelyezzük a 2 db piskótacsíkot, ezt is alaposan meglocsoljuk a sziruppal és megkenjük a ganach-al. Az utolsó lapot rárakjuk, a maradék szirupot ráöntjük és a krém felét egyenletesen rákenjük.

    Minimum 1 órát hűtjük, mert a krémnek keménynek kell lennie, amikor a meleg csoki glazúrt ráöntjük. Az 1 órát lerövidíthetjük, ha 20 percre fagyasztóba tesszük.

    A glazúrhoz felmelegítjük a tejszínt és a vajat, beletördeljük az étcsokoládét, csomómentesre keverjük, kicsit hűtjük.

    A jól kihűtött sütemény tetejére öntjük és egyenletesen elkenjük rajta. Visszatesszük a hűtőbe, minimum 6 órára. Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteljük.

    Tipp:

    A kávé szerelmeseinek ajánljuk, hogy próbálják ki a receptet dupla adag kávékrémmel.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá