Opera szelet

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 30*40 cm-es tepsihez:
Joconde mandulás piskóta:

  • 6 nagy tojásfehérje
  • 3 dkg kristálycukor
  • 22 dkg darált mandula
  • 6 nagy egész tojás
  • 7 dkg liszt
  • 4 dkg hideg olvasztott vaj

Kávés vajkrém:

  • 2 ek instant kávé
  • 4 ek forró víz
  • 10 dkg kristálycukor
  • 0,5 dl víz
  • 1 vaníliarúd
  • 2 tojássárgája
  • 20 dkg vaj

Ganache:

  • 20 dkg tejcsokoládé
  • 1 dl 3,5 %-os tej
  • 0,5 dl tejszín
  • 5 dkg vaj

Kávé szirup:

  • 1,5 dl erős kávé
  • 1 tk instant kávé
  • 6 dkg kristálycukor

Csokoládé glazúr:

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg tejszín

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Előkészítünk 2 darab kb. 30*40 cm-es tepsit, sütőpapírral kibéleljük.

Első lépésként a piskótát készítjük el. A 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáöntjük a 3 dkg kristálycukrot. Ezzel egyidőben az egész tojásokat is elkezdjük kikeverni a porcukorral, hozzáadjuk a darált mandulát és a hideg olvasztott vajat. Kb 5 perc alatt könnyű habos masszát kapunk. Hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre kevererjük. A keményre felvert tojáshabot óvatosan egy spatulával beleforgatjuk a mandulás masszába.

Két részre osztjuk és a sütőpapíros tepsiken egyenletesen elkenjük. Az előmelegített sütőben 5-7 perc alatt világosbarnára sütjük. A sütőpapíron hagyjuk kihűlni.

A kávés sziruphoz lefőzzük a kávét, elkeverjük benne az instant kávét és a cukrot, majd kihűtjük.

A krémhez elkészítjük a kávét. A forró vízben feloldjuk az instant kávét és hűlni hagyjuk.

A 1cukrot egy kis lábasba rakjuk, ráöntjük a tejszínt és elkezdjük forralni, egészen 125 fokig. Amíg a cukor fő, addig a tojássárgákat habosra keverjük a vaníliarúd kikapart magjával és a kihűlt kávéval. Amikor a cukor elérte a kívánt hőmérsékletet, lejjebb vesszük a robotgép sebességét és nagyon lassan belecsorgatjuk a forró szirupot a tojáshabba.

Ezután gyorsra emeljük a robotgép fokozatát és kb 8-10 percig keverjük, amíg a tojáshab kihűl, illetve habos, könnyed krémünk lesz.

Darabokban hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, sűrű, de mégis lágy krémet keverünk. Ekkor a krém még nagyon folyós lehet, kb 30 percre betesszük a hűtőbe.

A ganache réteghez egy lábasban felforraljuk a tejet és a tejszínt, beletördeljük a tejcsokoládét, a tűzről levéve addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen folovad, ekkor hozzáadjuk a vajat is.

Fényesre keverjük, amikor teljesen kihűlt, betesszük a hűtőbe, hogy kissé megszilárduljon.

Amíg a krémek hülnek előkészítjük a piskótalapokat. Mind a 2 piskótából kivágunk egy 22*22 cm-es kockát, majd a maradék két részből egy-egy 11*22 cm-es téglalapot. Ha ezt a 2 darab téglalapot összeillesztjük, akkor megkapjuk a mgfelelő méretű (22*22cm-es) harmadik lapot.

Az első egész lapot alaposan meglocsoljuk a kávésziruppal, majd a kávés krém felét rákenjük. Ráhelyezzük a 2 db piskótacsíkot, ezt is alaposan meglocsoljuk a sziruppal és megkenjük a ganach-al. Az utolsó lapot rárakjuk, a maradék szirupot ráöntjük és a krém felét egyenletesen rákenjük.

Minimum 1 órát hűtjük, mert a krémnek keménynek kell lennie, amikor a meleg csoki glazúrt ráöntjük. Az 1 órát lerövidíthetjük, ha 20 percre fagyasztóba tesszük.

A glazúrhoz felmelegítjük a tejszínt és a vajat, beletördeljük az étcsokoládét, csomómentesre keverjük, kicsit hűtjük.

A jól kihűtött sütemény tetejére öntjük és egyenletesen elkenjük rajta. Visszatesszük a hűtőbe, minimum 6 órára. Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteljük.

Tipp:

A kávé szerelmeseinek ajánljuk, hogy próbálják ki a receptet dupla adag kávékrémmel.