Opera szelet recept
Hozzávalók egy 30*40 cm-es tepsihez:
Joconde mandulás piskóta:
- 6 nagy FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 3 dkg kristálycukor
- 22 dkg darált mandula
- 6 nagy egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 7 dkg liszt
- 4 dkg hideg olvasztott vaj
Kávés vajkrém:
- 2 ek instant kávé
- 4 ek forró víz
- 10 dkg kristálycukor
- 0,5 dl víz
- 1 vaníliarúd
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 20 dkg vaj
Ganache:
- 20 dkg tejcsokoládé
- 1 dl 3,5 %-os tej
- 0,5 dl tejszín
- 5 dkg vaj
Kávé szirup:
- 1,5 dl erős kávé
- 1 tk instant kávé
- 6 dkg kristálycukor
Csokoládé glazúr:
- 5 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
- 5 dkg tejszín
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Előkészítünk 2 darab kb. 30*40 cm-es tepsit, sütőpapírral kibéleljük.
Első lépésként a piskótát készítjük el. A 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáöntjük a 3 dkg kristálycukrot. Ezzel egyidőben az egész tojásokat is elkezdjük kikeverni a porcukorral, hozzáadjuk a darált mandulát és a hideg olvasztott vajat. Kb 5 perc alatt könnyű habos masszát kapunk. Hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre kevererjük. A keményre felvert tojáshabot óvatosan egy spatulával beleforgatjuk a mandulás masszába.
Két részre osztjuk és a sütőpapíros tepsiken egyenletesen elkenjük. Az előmelegített sütőben 5-7 perc alatt világosbarnára sütjük. A sütőpapíron hagyjuk kihűlni.
A kávés sziruphoz lefőzzük a kávét, elkeverjük benne az instant kávét és a cukrot, majd kihűtjük.
A krémhez elkészítjük a kávét. A forró vízben feloldjuk az instant kávét és hűlni hagyjuk.
A 1cukrot egy kis lábasba rakjuk, ráöntjük a tejszínt és elkezdjük forralni, egészen 125 fokig. Amíg a cukor fő, addig a tojássárgákat habosra keverjük a vaníliarúd kikapart magjával és a kihűlt kávéval. Amikor a cukor elérte a kívánt hőmérsékletet, lejjebb vesszük a robotgép sebességét és nagyon lassan belecsorgatjuk a forró szirupot a tojáshabba.
Ezután gyorsra emeljük a robotgép fokozatát és kb 8-10 percig keverjük, amíg a tojáshab kihűl, illetve habos, könnyed krémünk lesz.
Darabokban hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, sűrű, de mégis lágy krémet keverünk. Ekkor a krém még nagyon folyós lehet, kb 30 percre betesszük a hűtőbe.
A ganache réteghez egy lábasban felforraljuk a tejet és a tejszínt, beletördeljük a tejcsokoládét, a tűzről levéve addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen folovad, ekkor hozzáadjuk a vajat is.
Fényesre keverjük, amikor teljesen kihűlt, betesszük a hűtőbe, hogy kissé megszilárduljon.
Amíg a krémek hülnek előkészítjük a piskótalapokat. Mind a 2 piskótából kivágunk egy 22*22 cm-es kockát, majd a maradék két részből egy-egy 11*22 cm-es téglalapot. Ha ezt a 2 darab téglalapot összeillesztjük, akkor megkapjuk a mgfelelő méretű (22*22cm-es) harmadik lapot.
Az első egész lapot alaposan meglocsoljuk a kávésziruppal, majd a kávés krém felét rákenjük. Ráhelyezzük a 2 db piskótacsíkot, ezt is alaposan meglocsoljuk a sziruppal és megkenjük a ganach-al. Az utolsó lapot rárakjuk, a maradék szirupot ráöntjük és a krém felét egyenletesen rákenjük.
Minimum 1 órát hűtjük, mert a krémnek keménynek kell lennie, amikor a meleg csoki glazúrt ráöntjük. Az 1 órát lerövidíthetjük, ha 20 percre fagyasztóba tesszük.
A glazúrhoz felmelegítjük a tejszínt és a vajat, beletördeljük az étcsokoládét, csomómentesre keverjük, kicsit hűtjük.
A jól kihűtött sütemény tetejére öntjük és egyenletesen elkenjük rajta. Visszatesszük a hűtőbe, minimum 6 órára. Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteljük.
Tipp:
A kávé szerelmeseinek ajánljuk, hogy próbálják ki a receptet dupla adag kávékrémmel.