Meggyes csigatorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 12 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 20 dkg hideg margarin
- csipet só
- 1 cs sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- kb 20 dkg tejföl
Töltelék:
- 2 ü meggybefőtt lecsepegtetve és a leve felfogva
- 2 ek cukor
- 1 ek vaníliás cukor
- 1 kk őrölt fahéj
- 3 ek étkezési keményítő
- 1 dl meggy lé
Krém:
- 500 g mascarpone
- 180 g fehércsokoládé
- 375 ml tejszín
- vanília aroma
Elkészítése:
A tésztához a lisztben elkeverjük a sütőport, szódabikarbónát, cukrokat sót és elmorzsoljuk a margarinnal, majd a tejföllel összegyúrjuk. Becsomagolva pár órára hűtőbe tesszük.
Közben a lecsepegtetett meggyet a cukrokkal, fahéjjal felfőzzük. A meggy lében elkeverjük a keményítőt és besűrítjük vele a krémet.
A tésztát kivesszük a hűtőből, majd 3 részre osztjuk.
Az egyik tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra és 4 részre vágjuk. A tésztákon egy sorban elegyengetjük a tölteléket, majd a széleit összecsípjük.
A kész tésztákat csiga vonalban az előkészített formába fektetjük. 190 fokos sütőben kb 20 perc alatt kisütjük, majd teljesen kihűtjük.
A krémhez a csokit felolvasztjuk, majd összekeverjük a mascaponéval. A tejszínt elkezdjük felverni, majd mikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a csokis mascarponét és keményre verjük az egészet.
A kész krémmel betöltjük a meggyes “lapokat”, majd a tetejét és az oldalát is körbekenjük. Díszíthetjük csokibforgáccsal vagy csoki reszelékkel és meggyszemekkel is. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.