Meggyes csigatorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 12 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 20 dkg hideg margarin
  • csipet só
  • 1 cs sütőpor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • kb 20 dkg tejföl

Töltelék:

  • 2 ü meggybefőtt lecsepegtetve és a leve felfogva
  • 2 ek cukor
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 3 ek étkezési keményítő
  • 1 dl meggy lé

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 180 g fehércsokoládé
  • 375 ml tejszín
  • vanília aroma

Elkészítése:

A tésztához a lisztben elkeverjük a sütőport, szódabikarbónát, cukrokat sót és elmorzsoljuk a margarinnal, majd a tejföllel összegyúrjuk. Becsomagolva pár órára hűtőbe tesszük.

Közben a lecsepegtetett meggyet a cukrokkal, fahéjjal felfőzzük. A meggy lében elkeverjük a keményítőt és besűrítjük vele a krémet.

A tésztát kivesszük a hűtőből, majd 3 részre osztjuk.

Az egyik tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra és 4 részre vágjuk. A tésztákon egy sorban elegyengetjük a tölteléket, majd a széleit összecsípjük.

A kész tésztákat csiga vonalban az előkészített formába fektetjük. 190 fokos sütőben kb 20 perc alatt kisütjük, majd teljesen kihűtjük.

A krémhez a csokit felolvasztjuk, majd összekeverjük a mascaponéval. A tejszínt elkezdjük felverni, majd mikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a csokis mascarponét és keményre verjük az egészet.

A kész krémmel betöltjük a meggyes “lapokat”, majd a tetejét és az oldalát is körbekenjük. Díszíthetjük csokibforgáccsal vagy csoki reszelékkel és meggyszemekkel is. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.