Omlós bejgli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 kg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg zsír
- 60 dkg cukor
- 1 dkg élesztő
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl tej
- só
Mák töltelék:
- 40 dkg mák
- 25 dkg cukor
- 2,5 dl víz
- 5 dkg mazsola
- reszelt citromhéj
- 1 tisztított, reszelt alma
- 1 cs vaníliás cukor
Dió töltelék:
- 40 dkg dió
- 10 dkg mazsola
- fél citrom
- 4 dkg búzadara vagy zsemlemorzsa
- 25 dkg cukor
- 2,5 dl víz
- 1 tisztított, reszelt alma
- 1 cs vaníliás cukor
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral és egy tojással. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk, ha kell, még tejjel hígítjuk, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk és hideg helyen, néhány órán át pihentetjük.
6 egyenlő részre osztjuk és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg, úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb 1 cm-t visszahajtunk a tésztából és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg megszárad.
Mérsékelten meleg sütőben, kb 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz. Sütés előtt villával megszurkáljuk, hogy a gőz tudjon távozni.
Mák töltelék: A cukorból a vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverjük a mazsolát, citromhéjat, almát és a vaníliás cukrot, majd jól kihűtjük.
Dió töltelék: A cukorból a vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a mazsolát, citromhéjat, a zsemlemorzsát vagy búzadarát és a vaníliás cukrot.
Nagyon jó töltelékesek lettek a bejglik és nagyon finomak!
Jó étvágyat hozzá!