Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bejgli szelet recept

Bejgli szelet
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 37 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1,25 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 1,25 dl tej
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojássárgája a kenéshez

Mák töltelék:

  • 30 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl víz
  • 1/2 citrom héja és leve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk vaj
  • 2 ek sárgabaracklekvár

Dió töltelék:

  • 30 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek sárgabaracklekvár
  • 1 tk vaj

Tetejére:

  • 2 tojássárgája

Elkészítése:

A tészta elkészítése:

A lisztet a hideg(!) vajjal elmorzsoljuk. 1 dl tejben elkeverjük az elmorzsolt élesztőt. Nem futtatjuk fel, csak addig keverjük, míg feloldódik.

A tejet a tojással, sóval és cukorral elkeverjük, majd a vajjal elmorzsolt liszthez öntjük. Jól összegyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy az élesztő ne kezdjen el dolgozni.

Ha szükséges még pici lisztet adhatunk hozzá, de ne vigyük túlzásba. A sikér gyúrásra aktivizálódik, csalóka lehet. 😉

Ha készen van, akkor 3 egyforma cipóra osztjuk. Nekem azt hiszem 26 dkg-os cipók lettek.

Egy tálcára tesszük őket egymástól távolabb és fóliával letakarva legalább 3 órára hűtőbe tesszük.

A töltelék elkészítése:

Addig elkészítjük a tölteléket. A vizet a cukorral felforraljuk, majd beleöntjük a mákot és 1-2 percen át kevergetve főzzük.

Ezután hagyjuk hűlni és ha langyos, elkeverjük benne a vajat és a citrom reszelt héját, levét.

Ha kihűlt, akkor keverjük el benne a lekvárt. Annyit, hogy kenhető legyen.

A dió tölteléket ugyanúgy készítjük, mint a mákosat.

Összeállítás:

Az első cipót enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagra, kb 25*35 cm-es téglalapokra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.

Rákenjük a máktöltelék felét a tészta egyik felére, a másik felére pedig a diós tölteléket. Ezután újabb lap következik, majd a mákos tölteléket elterítjük a tészta felén, a másik felén pedig a diós tölteléket, majd az utolsó kinyújtott lappal befedjük.

Ha egy adagból tésztából egyféle ízesítésű sütit szeretnénk készíteni, akkor duplázzuk a töltelék hozzávalóit!

Sütés:

Beizzítjuk a sütőt 180 fokra. A tetejét lekenjük a tojássárgájával, majd egy villával több helyen teljesen a tepsiig átszúrjuk az egész süteményt.

25-30 percig sütjük, de 15 perc után mérsékeljük a hőt 165-170 fokra.

Sütés után rácsra húzva hagyjuk hűlni, majd szeletelve tálaljuk.

Hozzáadom a receptfüzethez

Szólj hozzá

Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek