Hozzávalók:
Tészta:
Mák töltelék:
Dió töltelék:
Tetejére:
Elkészítése:
A lisztet a hideg(!) vajjal elmorzsoljuk. 1 dl tejben elkeverjük az elmorzsolt élesztőt. Nem futtatjuk fel, csak addig keverjük, míg feloldódik.
A tejet a tojással, sóval és cukorral elkeverjük, majd a vajjal elmorzsolt liszthez öntjük. Jól összegyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy az élesztő ne kezdjen el dolgozni.
Ha szükséges még pici lisztet adhatunk hozzá, de ne vigyük túlzásba. A sikér gyúrásra aktivizálódik, csalóka lehet. 😉
Ha készen van, akkor 3 egyforma cipóra osztjuk. Nekem azt hiszem 26 dkg-os cipók lettek.
Egy tálcára tesszük őket egymástól távolabb és fóliával letakarva legalább 3 órára hűtőbe tesszük.
Addig elkészítjük a tölteléket. A vizet a cukorral felforraljuk, majd beleöntjük a mákot és 1-2 percen át kevergetve főzzük.
Ezután hagyjuk hűlni és ha langyos, elkeverjük benne a vajat és a citrom reszelt héját, levét.
Ha kihűlt, akkor keverjük el benne a lekvárt. Annyit, hogy kenhető legyen.
Az első cipót enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagra, kb 25*35 cm-es téglalapokra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
Rákenjük a máktöltelék felét a tészta egyik felére, a másik felére pedig a diós tölteléket. Ezután újabb lap következik, majd a mákos tölteléket elterítjük a tészta felén, a másik felén pedig a diós tölteléket, majd az utolsó kinyújtott lappal befedjük.
Ha egy adagból tésztából egyféle ízesítésű sütit szeretnénk készíteni, akkor duplázzuk a töltelék hozzávalóit!
Beizzítjuk a sütőt 180 fokra. A tetejét lekenjük a tojássárgájával, majd egy villával több helyen teljesen a tepsiig átszúrjuk az egész süteményt.
25-30 percig sütjük, de 15 perc után mérsékeljük a hőt 165-170 fokra.
Sütés után rácsra húzva hagyjuk hűlni, majd szeletelve tálaljuk.