Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tökéletes házi marlenka recept

Tökéletes házi marlenka
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók 23×18-as süteményhez:

    Házi karamell:

    • 1 liter legalább 3,5%-os tej
    • 30 dkg cukor
    • 1/2 kk szódabikarbóna
    • vanília aroma (nálam szirup – kb. 2 ek)

    Tésztához:

    • 45 dkg liszt
    • 15 dkg porcukor
    • 3 ek méz
    • 10 dkg margarin
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 púpos ek szódabikarbóna
    • 1/2 ek 20%-os ecet

    Krém:

    • 2 cs vaníliás pudingpor
    • 7 dl tej
    • 25 dkg margarin
    • 15 dkg darált dió

     

    Elkészítése:

    Kezdjük is a házi karamellel:

    A hozzávalókat feltesszük egy lábasban melegedni.

    Folyamatosan keverve felforraljuk, majd kis lángon tovább főzzük. Gyakran keverjünk rá. Idővel elkezd szépen barnulni és sűrűsödni.

    Addig kell főzni, amíg jó sűrű nem lesz és kb. 50 dkg-t fog nyomni. 🙂

    Hagyjuk teljesen kihűlni. Fedjük le celofánnal.

    Tészta:

    Egy fém tálban állandóan kevergetve olvasszuk fel vízgőz fölött a margarint, porcukrot, mézet, tojásokat.

    Ha ez kész, vegyük le a gőzről és hűtsük ki. Amikor már langyos, dolgozhatunk vele tovább.

    A szódabikarbónát pezsegtessük fel az ecetben, majd keverjük a langyosra hűlt masszához.

    20%-os ecet híjján 1 evőkanálnyi 10%-os ecettel is dolgozhatunk.

    Ezután adjuk hozzá a lisztet, majd lisztezett felületen gyúrjuk össze a tésztát.

    Az összegyúrt tésztát osszuk el hat egyenlő részre, majd formázzunk gombócokat.

    A gombócokat egyesével két sütőpapír között nyújtsuk vékony téglalapokká. Érezni fogod, amikor már nem bírod nyújtani tovább anélkül, hogy szakadna.

    Sütőpapírral tepsire tesszük, majd 180 fokon 7-8 perc alatt gyönyörű barnára sütjük őket.

    Egy spatulával nyúljunk alájuk, lazítsuk fel a lapokat, majd egymásra téve hagyjuk őket kihűlni.

    Krém:

    A krémhez a pudingport keverjük simára egy kevés tejjel.

    A többi tejet egy lábasban tegyük fel melegedni.

    mikor meleg, keverjük bele a pudingos alapot, majd állandó keverés mellett sűrítsük be.

    FIGYELEM! Nem kell bele cukor, ott lesz a fél kg. karamell. 😉

    Celfonánnal lefedve teljesen hűtsük ki és egy úttal vegyük ki a margarint/vajat a hűtőből, hogy mikor összekeverjük egy hőmérsékletűek legyenek.

    A kihűlt pudingot keverjük át robotgéppel csomómentesre, majd a vajat is habosítsuk ki.

    Keverjük össze a kettőt és folyassuk hozzá a karamellt.

    Végül keverjük bele a diót is.

    Összeállítás:

    A sütemény összeállításához jó szolgálatot tehet egy sütőkeret, de nem feltétlenül szükséges.

    Egy tálcára tegyünk egy tésztalapot. Kenjük meg vékonyan krémmel, majd folytassuk, míg el nem fogynak a lapok.

    A tetejére egy nagyon vékony réteg krémet kenünk és azt megszórjuk még darált dióval.

    Hűtőben hagyjuk legalább egy éjszakát, míg összeérnek az ízek, megpuhulnak a lapok.

    Nehéz kivárni, de megéri!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá