Chouquettes recept
Hozzávalók:
- 250 g víz
- 80 g vaj
- 1 csipet só
- 125 g finomliszt
- 3-4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Díszítéshez:
- jégcukor
Elkészítése:
Tészta:
A vizet, vajat és a sót egy kisebb edénybe mérjük és összeforraljuk. Ezután hozzáadjuk a lisztet is. Összekeverjük, össze fog állni és folyamatosan keverjük és kb 5 percig “főzzük”.
Ezután levesszük a fűzről és kihűtjük.
Amikor a lisztes massza kihűlt, akkor hozzáadunk egy tojást és alaposan elkeverjük. Ezután hozzáadunk még egyet és ezzel is jól elkeverjük. 3 tojásra biztosan szükségünk lesz, de ez nagyban függ a tojások méretétől is. A tésztának kissé nehezen, de le kell folynia a fakanálról. Az is előfordulhat hogy azükségünk lesz még tojásra, de nem az egészre. Ekkor egy kis edénykébe üssünk fel egy tojást, verjük fel és kb felét öntsük hozzá a tésztához és keverjük össze, ezzel beállítva a tészta tökéletes állagát.
Formázás:
A tésztát szedjük egy sima csővel ellátott habzsákba és kicsi, kb diónyi halmokat nyomjunk a tésztából egy sütőpapírral bélelt tepsire. A maradék tojással kissé kenjük le a felületüket (ha nincs maradék tojás, akkor spricceljük le kevés vízzel), majd szórjuk meg jégcukorral.
Sütés:
180 fokra melegített sütőben, alsó-felső sütéssel 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ezt a fánkot a franciák töltetlenül fogyasztják.