Chouquettes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 250 g víz
  • 80 g vaj
  • 1 csipet só
  • 125 g finomliszt
  • 3-4 tojás

Díszítéshez:

  • jégcukor

Elkészítése:

Tészta:

A vizet, vajat és a sót egy kisebb edénybe mérjük és összeforraljuk. Ezután hozzáadjuk a lisztet is. Összekeverjük, össze fog állni és folyamatosan keverjük és kb 5 percig “főzzük”.

Ezután levesszük a fűzről és kihűtjük.

Amikor a lisztes massza kihűlt, akkor hozzáadunk egy tojást és alaposan elkeverjük. Ezután hozzáadunk még egyet és ezzel is jól elkeverjük. 3 tojásra biztosan szükségünk lesz, de ez nagyban függ a tojások méretétől is. A tésztának kissé nehezen, de le kell folynia a fakanálról. Az is előfordulhat hogy azükségünk lesz még tojásra, de nem az egészre. Ekkor egy kis edénykébe üssünk fel egy tojást, verjük fel és kb felét öntsük hozzá a tésztához és keverjük össze, ezzel beállítva a tészta tökéletes állagát.

Formázás:

A tésztát szedjük egy sima csővel ellátott habzsákba és kicsi, kb diónyi halmokat nyomjunk a tésztából egy sütőpapírral bélelt tepsire. A maradék tojással kissé kenjük le a felületüket (ha nincs maradék tojás, akkor spricceljük le kevés vízzel), majd szórjuk meg jégcukorral.

Sütés:

180 fokra melegített sütőben, alsó-felső sütéssel 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ezt a fánkot a franciák töltetlenül fogyasztják.