Lajcsi szelet mézes tésztával recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg cukor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 2 evőkanál méz
- 5 dkg vaj
- 40 dkg liszt
- 2 mokkáskanál szódabikarbóna
A vaníliás krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 0,5 l tej
- 12,5 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
A puncsos krémhez
- 2 csomag puncs ízű pudingpor
- 0,5 l tej
- 12,5 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
A csokimázhoz
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
Elkészítése:
Tészta
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy kisebb lábasban vizet forralunk, mert a tésztát vízgőz fölött kell kikeverni.
Egy hőálló tálba tesszük a cukrot, kakaóport, tojásokat, mézet és vajat, majd a forró vízgőz fölé helyezzük. Folyamatosan kevergetjük, amíg a vaj és a cukor teljesen elolvad, és a massza egynemű lesz.
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát, majd a még langyos kakaós keveréket hozzáöntjük. Először fakanállal, majd kézzel dolgozzuk össze, amíg közepesen kemény, jól gyúrható tésztát kapunk.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk, és sütőpapíron 2–3 mm vastag téglalapokra nyújtjuk (kb. 25×35 cm-esre). A lapokat villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjanak fel sütés közben.
Mindhárom lapot egyenként, 180 °C-os sütőben kb. 12–15 perc alatt megsütjük. Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni. A lapok először kissé kemények lesznek, de a krémtől másnapra szépen megpuhulnak.
Krémek
Mindkét krémet külön készítjük el.
A pudingporokat a cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd sűrűre főzzük. Amikor elkészült, lefóliázzuk a tetejét (közvetlenül a pudingra helyezve), hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a puha vajat a porcukorral habosra keverjük. A kihűlt pudingot robotgéppel apránként a vajas keverékhez dolgozzuk, amíg sima, fényes, kenhető krémet kapunk.
Ezt a műveletet külön elvégezzük a vaníliás és a puncsos pudinggal is.
A kész krémeket tegyük félre, amíg a tésztalapok teljesen kihűlnek.
A sütemény összeállítása
Egy tálcára helyezzük az első tésztalapot, és egyenletesen megkenjük a puncs krémmel. Spatulával simítsuk el, hogy mindenhol egyforma vastag legyen.
Ráhelyezzük a második tésztalapot, majd rákenjük a vaníliás krémet. Ezt is simítsuk el egyenletesen.
A tetejére ráhelyezzük a harmadik tésztalapot, enyhén lenyomkodjuk, hogy a krémek között ne maradjanak levegős rések.
A süteményt folpackkal lefedjük, a tetejére tegyünk egy tálcát vagy vágódeszkát, hogy kissé lenyomja, majd legalább 6–8 órára, de inkább egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak és az ízek összeérjenek.
A csokimáz elkészítése
Másnap vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét az étolajjal, amíg sima, fényes mázat kapunk.
Az előző este összeállított sütemény tetejéről eltávolítjuk a folpackot és a nehezéket, majd a csokimázat egyenletesen a tetejére simítjuk. Spatulával vagy kanál hátával dolgozzuk el a felületen.
A süteményt visszatesszük a hűtőbe legalább 30 percre, hogy a máz megdermedjen.
Ezután forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteljük, így a csokimáz nem törik meg.
Tipp
A puncsos krémet ízesíthetjük kevés rumaromával vagy reszelt citromhéjjal, hogy még karakteresebb legyen.
Ha szeretnénk díszíteni, a csokimáz tetejére tehetünk fehér csokoládéból húzott mintát vagy szórhatunk rá kevés kókuszreszeléket.
A Lajcsi szelet a hűtőben akár 3–4 napig is eláll, és minden nap egyre finomabb lesz, ahogy a tészta tovább puhul.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »









