Hozzávalók
A tésztához:
A vaníliás krémhez:
A puncsos krémhez
A csokimázhoz
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy kisebb lábasban vizet forralunk, mert a tésztát vízgőz fölött kell kikeverni.
Egy hőálló tálba tesszük a cukrot, kakaóport, tojásokat, mézet és vajat, majd a forró vízgőz fölé helyezzük. Folyamatosan kevergetjük, amíg a vaj és a cukor teljesen elolvad, és a massza egynemű lesz.
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát, majd a még langyos kakaós keveréket hozzáöntjük. Először fakanállal, majd kézzel dolgozzuk össze, amíg közepesen kemény, jól gyúrható tésztát kapunk.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk, és sütőpapíron 2–3 mm vastag téglalapokra nyújtjuk (kb. 25×35 cm-esre). A lapokat villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjanak fel sütés közben.
Mindhárom lapot egyenként, 180 °C-os sütőben kb. 12–15 perc alatt megsütjük. Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni. A lapok először kissé kemények lesznek, de a krémtől másnapra szépen megpuhulnak.
Mindkét krémet külön készítjük el.
A pudingporokat a cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd sűrűre főzzük. Amikor elkészült, lefóliázzuk a tetejét (közvetlenül a pudingra helyezve), hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a puha vajat a porcukorral habosra keverjük. A kihűlt pudingot robotgéppel apránként a vajas keverékhez dolgozzuk, amíg sima, fényes, kenhető krémet kapunk.
Ezt a műveletet külön elvégezzük a vaníliás és a puncsos pudinggal is.
A kész krémeket tegyük félre, amíg a tésztalapok teljesen kihűlnek.
Egy tálcára helyezzük az első tésztalapot, és egyenletesen megkenjük a puncs krémmel. Spatulával simítsuk el, hogy mindenhol egyforma vastag legyen.
Ráhelyezzük a második tésztalapot, majd rákenjük a vaníliás krémet. Ezt is simítsuk el egyenletesen.
A tetejére ráhelyezzük a harmadik tésztalapot, enyhén lenyomkodjuk, hogy a krémek között ne maradjanak levegős rések.
A süteményt folpackkal lefedjük, a tetejére tegyünk egy tálcát vagy vágódeszkát, hogy kissé lenyomja, majd legalább 6–8 órára, de inkább egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak és az ízek összeérjenek.
Másnap vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét az étolajjal, amíg sima, fényes mázat kapunk.
Az előző este összeállított sütemény tetejéről eltávolítjuk a folpackot és a nehezéket, majd a csokimázat egyenletesen a tetejére simítjuk. Spatulával vagy kanál hátával dolgozzuk el a felületen.
A süteményt visszatesszük a hűtőbe legalább 30 percre, hogy a máz megdermedjen.
Ezután forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteljük, így a csokimáz nem törik meg.
A puncsos krémet ízesíthetjük kevés rumaromával vagy reszelt citromhéjjal, hogy még karakteresebb legyen.
Ha szeretnénk díszíteni, a csokimáz tetejére tehetünk fehér csokoládéból húzott mintát vagy szórhatunk rá kevés kókuszreszeléket.
A Lajcsi szelet a hűtőben akár 3–4 napig is eláll, és minden nap egyre finomabb lesz, ahogy a tészta tovább puhul.