Lajcsi szelet mézes tésztával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók

A tésztához:

  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 5 dkg vaj
  • 40 dkg liszt
  • 2 mokkáskanál szódabikarbóna

A vaníliás krémhez:

  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 0,5 l tej
  • 12,5 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor

A puncsos krémhez

  • 2 csomag puncs ízű pudingpor
  • 0,5 l tej
  • 12,5 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor

A csokimázhoz

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál étolaj

Elkészítése:

Tészta

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy kisebb lábasban vizet forralunk, mert a tésztát vízgőz fölött kell kikeverni.

Egy hőálló tálba tesszük a cukrot, kakaóport, tojásokat, mézet és vajat, majd a forró vízgőz fölé helyezzük. Folyamatosan kevergetjük, amíg a vaj és a cukor teljesen elolvad, és a massza egynemű lesz.

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát, majd a még langyos kakaós keveréket hozzáöntjük. Először fakanállal, majd kézzel dolgozzuk össze, amíg közepesen kemény, jól gyúrható tésztát kapunk.

A tésztát három egyenlő részre osztjuk, és sütőpapíron 2–3 mm vastag téglalapokra nyújtjuk (kb. 25×35 cm-esre). A lapokat villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjanak fel sütés közben.

Mindhárom lapot egyenként, 180 °C-os sütőben kb. 12–15 perc alatt megsütjük. Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni. A lapok először kissé kemények lesznek, de a krémtől másnapra szépen megpuhulnak.

Krémek

Mindkét krémet külön készítjük el.

A pudingporokat a cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd sűrűre főzzük. Amikor elkészült, lefóliázzuk a tetejét (közvetlenül a pudingra helyezve), hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben a puha vajat a porcukorral habosra keverjük. A kihűlt pudingot robotgéppel apránként a vajas keverékhez dolgozzuk, amíg sima, fényes, kenhető krémet kapunk.
Ezt a műveletet külön elvégezzük a vaníliás és a puncsos pudinggal is.

A kész krémeket tegyük félre, amíg a tésztalapok teljesen kihűlnek.

A sütemény összeállítása

Egy tálcára helyezzük az első tésztalapot, és egyenletesen megkenjük a puncs krémmel. Spatulával simítsuk el, hogy mindenhol egyforma vastag legyen.

Ráhelyezzük a második tésztalapot, majd rákenjük a vaníliás krémet. Ezt is simítsuk el egyenletesen.

A tetejére ráhelyezzük a harmadik tésztalapot, enyhén lenyomkodjuk, hogy a krémek között ne maradjanak levegős rések.

A süteményt folpackkal lefedjük, a tetejére tegyünk egy tálcát vagy vágódeszkát, hogy kissé lenyomja, majd legalább 6–8 órára, de inkább egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak és az ízek összeérjenek.

A csokimáz elkészítése

Másnap vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét az étolajjal, amíg sima, fényes mázat kapunk.

Az előző este összeállított sütemény tetejéről eltávolítjuk a folpackot és a nehezéket, majd a csokimázat egyenletesen a tetejére simítjuk. Spatulával vagy kanál hátával dolgozzuk el a felületen.

A süteményt visszatesszük a hűtőbe legalább 30 percre, hogy a máz megdermedjen.

Ezután forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteljük, így a csokimáz nem törik meg.

Tipp

A puncsos krémet ízesíthetjük kevés rumaromával vagy reszelt citromhéjjal, hogy még karakteresebb legyen.
Ha szeretnénk díszíteni, a csokimáz tetejére tehetünk fehér csokoládéból húzott mintát vagy szórhatunk rá kevés kókuszreszeléket.

A Lajcsi szelet a hűtőben akár 3–4 napig is eláll, és minden nap egyre finomabb lesz, ahogy a tészta tovább puhul.