Karamellás hatlapos recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 10 dkg zsír
- 3 evőkanál porcukor
- 1 csomag szalalkáli
- 150 ml tej
- 1 nagy FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 175 g tejföl
- csipet só
A krémhez:
- 40 dkg g kristálycukor
- 1 liter tej szétosztva 5-5 dl-re
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csomag karamellás pudingpor (főzős)
- 2 kissé púpozott evőkanál liszt
- 100 g szobahőmérsékletű vaj
Elkészítése:
A pudingport a liszttel, a tojással és az egyik 5 dl tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet langyosítsuk meg.
A kristálycukrot tegyük egy nagy edénybe, mert ebbe fér majd el a sok krém. Kezdjük melegíteni egészen addig, míg felolvad, majd tovább, amíg szép aranyszínű nem lesz.
Ekkor a langyos tejet óvatosan, kis adagokban öntsük hozzá, miközben folyamatosan kevergetjük. Ne ijedjünk meg, fortyogni, futni és habzani fog, ezért adagoljuk csak kis mennyiségekben a tejet, különben kifutna. Mikor az összes tejet beleöntöttük, kicsit visszaszilárdulhat a karamella, így addig kevergetjük míg teljesen felolvad.
Ekkor hozzáöntjük a pudingporos keveréket és sűrű krémmé főzzük. Még melegen hozzákeverjük a vajat, majd folpackkal letakarva, hűvös helyre tesszük. Nagyjából langyosra fog hűlni, mire a lapok elkészülnek.
A tésztához a szalalkálit elkeverjük a tejben.
A zsírt kissé elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval könnyen kezelhető tésztává gyúrjuk. Ha túl lágy liszttel, ha túl kemény tejföllel korrigáljuk.
6 részre osztjuk és letakarjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Sütőpapírból vágjunk gáztepsi nagyságú (kb 31*31 cm-es) lapokat.
A tésztákat a tepsi méretére nyújtjuk (vagy a sütőpapíron vagy lisztezett deszkán, majd áttesszük a sütőpapírra, majd a tepsire) és laponként 10 percig sütjük. Ne süssük tovább, világos kell, hogy maradjon!
A krémet 5 részre osztva megtöltjük a lapokat szépen, sorban egymásra téve.
Egy éjszakára letakarva hűtőbe vagy kamrába tesszük és hagyjuk megpuhulni.
Másnap szeleteljük és porcukorral meghintjük.