Epres gyümölcstorta recept
Ők is elkészítették
Piskótához:
- 3 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 1 csipet só
Krémhez:
- 1 csomag vaníliaízű pudingpor
- 5 ek cukor
- 4 dl tej
- kevéske vaníliaőrlemény (ennek hiányában vaníliás cukor)
- kevéske reszelt tonkabab (opcionális)
- kevés reszelt citromhéj
Topping:
- 20-25 dkg friss eper
- 1 csomag tortazselé
- 3 dl víz
- 2 ek cukor
Díszítéshez:
- mentalevél
Elkészítése:
A piskótához külön tálba választjuk a tojások fehérjét és sárgáját. A fehérjéket a cukor harmadával és egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájákat a maradék cukorral addig keverjük, míg kivilágosodik, majd óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjehabot. Apránként beleszitáljuk a lisztet, és simára keverjük. A tésztát vajazott, lisztezett formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Amikor elkészült, rácsra borítva hagyjuk kihűlni, majd tortatálra helyezzük. Közben elkészítjük a pudingot: a tej kétharmadát a cukrokkal és a fűszerekkel felmelegítjük. A maradék tejben csomómentesen elkeverjük a pudingport. Amikor a tej forrni kezd, beleöntjük a pudingport, és folyamatosan kevergetve besűrítjük. A pudingot a piskótán elterítjük, majd hagyjuk kihűlni és dermedni.
Az epreket alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd félbevágjuk, és vágott felükkel lefelé elrendezzük a kihűlt puding tetején. (Más gyümölccsel is helyettesíthetjük az epret.)
Végül elkészítjük a zselét: a zseléporhoz keverjük a cukrot, felöntjük vízzel, és állandó kevergetés mellett felforraljuk. Forrástól számítva egy percig főzzük, majd folyamatosan keverve hűtjük. Amikor elkezd húzni, egyenletesen a torta tetejére öntjük, hogy a gyümölcsöket mindenhol befedje.
A tortát hűtőben hagyjuk megdermedni és összeérni. Szeletelve, mentalevelekkel díszítve tálaljuk.