Epres gyümölcstorta

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Piskótához:

  • 3 db tojás
  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 1 csipet só

Krémhez:

  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 5 ek cukor
  • 4 dl tej
  • kevéske vaníliaőrlemény (ennek hiányában vaníliás cukor)
  • kevéske reszelt tonkabab (opcionális)
  • kevés reszelt citromhéj

Topping:

  • 20-25 dkg friss eper
  • 1 csomag tortazselé
  • 3 dl víz
  • 2 ek cukor

Díszítéshez:

  • mentalevél

Elkészítése:

A piskótához külön tálba választjuk a tojások fehérjét és sárgáját. A fehérjéket a cukor harmadával és egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájákat a maradék cukorral addig keverjük, míg kivilágosodik, majd óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjehabot. Apránként beleszitáljuk a lisztet, és simára keverjük. A tésztát vajazott, lisztezett formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Amikor elkészült, rácsra borítva hagyjuk kihűlni, majd tortatálra helyezzük. Közben elkészítjük a pudingot: a tej kétharmadát a cukrokkal és a fűszerekkel felmelegítjük. A maradék tejben csomómentesen elkeverjük a pudingport. Amikor a tej forrni kezd, beleöntjük a pudingport, és folyamatosan kevergetve besűrítjük. A pudingot a piskótán elterítjük, majd hagyjuk kihűlni és dermedni.

Az epreket alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd félbevágjuk, és vágott felükkel lefelé elrendezzük a kihűlt puding tetején. (Más gyümölccsel is helyettesíthetjük az epret.)

Végül elkészítjük a zselét: a zseléporhoz keverjük a cukrot, felöntjük vízzel, és állandó kevergetés mellett felforraljuk. Forrástól számítva egy percig főzzük, majd folyamatosan keverve hűtjük. Amikor elkezd húzni, egyenletesen a torta tetejére öntjük, hogy a gyümölcsöket mindenhol befedje.

A tortát hűtőben hagyjuk megdermedni és összeérni. Szeletelve, mentalevelekkel díszítve tálaljuk.